Restanțele la Buget cresc galopant. Expert: Guvernul ar putea pregăti o nouă amnistie fiscală

  • 13 Octombrie 2016 20:45
Restanțele la Buget cresc galopant. Expert: Guvernul ar putea pregăti o nouă amnistie fiscală

Restanțele la Bugetul Public Național au înregistrat o majorare spectaculoasă de la începutul acestui an și constituiau la începutul lunii septembrie aproape 2 miliarde de lei (1 miliard 830 de milioane de lei).

Și asta în condițiile în care atât Serviciul Fiscal, cât și Serviciul Vamal au raportat că în 9 luni ale lui 2016 au reușit să majoreze semnificativ încasările.

După cum notează Mold-Street.com, situația s-a agravat după venirea, la finele lunii februarie 2016, a lui Serghei Pușcuța în fruntea Fiscului. Doar în perioada iunie-august restanțele s-au majorat continuu cu peste 800 de milioane de lei și continuă să crească.

Ex-ministrul Finanțelor Veaceslav Negruța, susține că aceasta este o tendință periculoasă care ar putea avea câteva explicații.

"În primul rând ar putea fi vorba de faptul că Fiscul calculează taxe și plăți la Buget, dar agenții economici nu le achită și aceasta denotă o administrare fiscală proastă. A doua explicație ar fi chiar incapacitatea de plată a agenților economici, care relevă o situație economică gravă", a precizat pentru Mold-Street, Veaceslav Negruța.

În același timp fostul ministru al Finanțelor nu exclude și un alt scenariu, care ar presupune o posibilă amnistie fiscală după alegeri. ”Acum anumiți agenți economici nu mai achită taxele la buget, ca apoi să beneficieze de amnistie, așa cum s-a întâmplat în anul 2007", a mai declarat ex-ministrul Finanțelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău