Restanțe salariale de circa 74,3 milioane de lei au fost admise de angajatori în primele opt luni ale anului

  • 21 Septembrie 2022 18:00
Restanțe salariale de circa 74,3 milioane de lei au fost admise de angajatori în primele opt luni ale anului

Peste 10 mii de angajați nu și-au primit la timp salariile în primele opt luni ale anului. Inspectorii de muncă au constatat că, în perioada ianuarie-august, 244 de unități au admis restanțe și neachitarea altor plăți salariale în sumă de circa 74,3 mil. lei față de 10,3 mii angajați.

Constatările au fost făcute în urma a 2.095 controale de stat în domeniul muncii, securității și sănătății în muncă la 1.413 unități (agenți economici din sectorul real, autorități din sectorul public și angajatori persoane fizice).

În rezultatul acțiunilor de inspecție au fost stabilite și consemnate 15.650 încălcări și abateri de la prevederile actelor legislative și normative, din care 8.165 în domeniul raporturilor de muncă și 7.485 – în domeniul securității și sănătății în muncă.

Potrivit constatărilor, angajatorii cel mai frecvent comit încălcări ale normelor legale referitoare la stabilirea salariului și respectarea termenilor de plată a acestuia și admit lacune în organizarea activității de protecție și prevenire la nivel de unitate, transmite bizlaw.md.

În baza constatărilor, inspectorii de muncă au înaintat prescripții de înlăturare a încălcărilor consemnate în procesele-verbale de control și au întocmit planuri de remediere, conform prevederilor capitolului V1 din Codul contravențional, stabilind termeni de lichidare a restanțelor salariale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău