Responsabilii care vor admite ilegalități în proiectarea, autorizarea și construcția clădirilor riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare și cu ani de pușcărie

  • 29 Iunie 2023 12:33
Responsabilii care vor admite ilegalități în proiectarea, autorizarea și construcția clădirilor riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare și cu ani de pușcărie

Responsabilii care vor admite ilegalități în proiectarea, autorizarea și construcția clădirilor riscă să se aleagă cu amenzi usturătoare și cu ani de pușcărie. Un proiect de modificări la Codul Contravențional și cel Penal a fost înregistrat la Parlament de deputații PAS, Lilian Carp și Vasile Grădinaru. Ei au declarat în cadrul unei conferințe de presă că aceste măsuri trebuie să combată ilegalitățile din domeniul construcțiilor și să prevină o tragedie similară celei din Turcia și Siria, când în urma unui cutremur devastator zeci de mii de persoane și-au pierdut viața sub ruinele clădirilor. Noile prevederi nu vor putea fi aplicate în cazul blocurilor deja construite, însă deputații spun că se caută soluții și pentru asemenea situații, transmite Radio Chișinău.

Proiectul de lege cu privire la modificarea Codului Contravențional și cel Penal are scopul să prevină o tragedie similară celei din Turcia și Siria, din februarie anul curent, atunci când zeci de mii de persoane și-au pierdut viața în urma unui cutremur devastator, după ce clădirile în care se aflau s-au prăbușit, a spus Lilian Carp.

„Aceste modificări prevăd atragerea la răspundere penală acelora care săvârșesc -  proiectarea ilegală a construcțiilor, autorizarea ilegală a construcțiilor sau desființării construcțiilor fără acte permisive, executarea construcțiilor neautorizate și recepția construcțiilor neautorizate cu sau fără încălcări”, a spus Carp.

Deputatul Vasile Grădinaru a precizat că principalele încălcări comise se referă la depășirea regimului de înălțime, obstrucționarea căilor de acces, depășirea indicilor de densitate a pululației, precum și diminuarea distanței de la fiecare bloc.  Deputatul a vorbit și despre sancțiunile prevăzute pentru astfel de încălcări.

Pentru persoanele juridice, pentru care este imposibil de aplica pedeapsa de privațiune de liberate, este sancțiune penală – de până la peste 1000 unități convenționale. pentru persoanele fizice, de regulă, prevăd termen de privațiune de liberate de la 2 până 5 ani, în aliniatul 2, 3 este prevăzută pedeapsa până la 10 ani de închisoare. Există sancțiuni suplimentare pentru cei care dețin o anumită funcție –se referă la interdicția de a deține anumite funcție pe anumită perioadă de timp”, a menționat Grădinaru.

Noile prevederi nu vor putea fi aplicate în cazul blocurilor construite cu încălcări până  la adoptarea acestui proiect de lege, însă, deputații spun că se caută soluții și pentru asemenea situații.

Republica Moldova este amplasată într-o zona seismic activă, iar studiile arată că un cutremur similar celui din Turcia, de la începutul lui februarie, s-ar putea solda cu distrugeri masive și chiar pierderi de vieți omenești.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău