Responsabili ruși îl acuză pe Trump că dorește să revină la cursa înarmării nucleare
-
24 Februarie 2017 18:54
Reprezentanți ai Senatului rus l-au criticat vineri pe președintele american Donald Trump pentru declarațiile privind dezvoltarea arsenalului nuclear al SUA, acuzându-l inclusiv că dorește să revină la cursa înarmării ce a marcat Războiul Rece și să pună sub semnul întrebării tratatul START semnat în anul 2009, transmite agenția EFE.
'Să începi președinția punând sub semnul întrebării un tratat internațional încheiat între Rusia și SUA (...) nu este cel mai bun mod de a pune în practică neproliferarea nucleară', a declarat în fața presei Viktor Ozerov, președintele Comisiei pentru Apărare și Securitate din Senatul rus, scrie AGERPRES.
El a amintit că tratatele internaționale 'sunt baza controlului asupra armelor nucleare' și a subliniat să intențiile lui Trump de a spori potențialul strategic al SUA 'nu favorizează stabilitatea, înțelegerea reciprocă și securitatea în lume'. 'Firește că Rusia se împotrivește categoric încetării acestui acord (START). Vom insista ca el să fie prelungit', a precizat Viktor Ozerov.
La rândul său, președintele Comisiei pentru Relații Externe a Senatului rus, Konstantin Kosaciov, s-a întrebat dacă nu cumva semnificația sloganului electoral al lui Trump, 'să facem America măreață din nou', presupune de fapt 'hegemonia în domeniul nuclear'.
Dacă este așa, atunci 'lumea se va întoarce la vremurile cursei înarmării din anii '50-'60, atunci când taberele care se confruntau încercau să-și garanteze securitatea națională cu prețul dobândirii superiorității militare asupra celei rivale', a completat oficialul rus. El a amintit că tratatul START are la bază principiul parității nucleare dintre SUA și Rusia tocmai pentru a împiedica 'supremația nucleară' a vreuneia dintre aceste două țări.
Întrucât acest acord expiră în anul 2021, Konstantin Kosaciov a insistat în declarația sa ca, 'oricât de turbulent' va fi mandatul lui Trump, SUA și Rusia să înceapă cât mai repede negocierile în vederea prelungirii acestei înțelegeri.
Declarațiile responsabililor ruși survin după ce Donald Trump a declarat joi, într-un interviu acordat Reuters, că administrațiile precedente de la Washington au neglijat arsenalul nuclear al SUA, care a rămas în urmă, și prin urmare el intenționează să extindă acest arsenal pentru a se asigura că rămâne superior.
'Sunt primul care ar vrea să vadă că toată lumea... că nimeni nu are arme nucleare, dar nu vom rămâne niciodată în urma vreunei țări, chiar dacă este o țară prietenă, nu vom rămâne niciodată în urmă în ceea ce privește capacitatea nucleară. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio țară să nu aibă arme nucleare, dar dacă vor exista țări care să aibă arme nucleare, noi vom fi deasupra tuturor', a subliniat Trump.
El a calificat acordul START aflat în prezent în vigoare drept 'un acord unilateral' și 'prost', cum este în opinia sa și acela încheiat cu Iranul, promițând că de acum înainte SUA vor încheia 'acorduri bune'.