Respectarea drepturilor omului la Tiraspol: Organizarea defectuoasă a serviciilor medicale din sistemul penitenciar provoacă un nivel înalt de mortalitate

  • 16 Iunie 2020 16:09
Respectarea drepturilor omului la Tiraspol: Organizarea defectuoasă a serviciilor medicale din sistemul penitenciar provoacă un nivel înalt de mortalitate

Situația drepturilor omului în regiunea transnistreană rămâne una dintre marile provocări ale R.Moldova. Cetățenii din stânga Nistrului continuă să fie lipsiți de dreptul la libertate și siguranță, la libera exprimare, la circulație, sau la educație. Acestea sunt concluziile unui raport al Asociației „Promo-LEX”, care urmărește situația drepturilor omului în regiunea transnistreană.

Oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană sunt supuși torturii și relelor tratamente, fără a avea posibilitatea de a se apăra într-un mod sau altul. Aceasta este principala concluzie a raportului pentru anul 2019 realizat de Asociația „Promo-LEX”, care urmărește situația drepturilor omului în regiunea separatistă, necontrolată de autoritățile de la Chișinău.

Unul dintre autorii raportului, avocatul Promo-LEX, Pavel Cazacu, spune că provocările și gravele probleme sistemice în domeniul drepturilor omului s-au păstrat, iar autoritățile nu prea au avut timp să caute și găsească soluții viabile pentru garantarea și respectarea drepturilor.

S-au constat încălcări grave la drepturile omului, dreptul la libertatea și siguranța persoanelor. Persoanele care se confruntă cu abuzurile administrației de la Tiraspol nu au la dispoziție suficiente pârghii pentru a-și proteja drepturile lor”.

Totodată, Federația Ruse continuă să influențeze decisiv asupra acestei enclave. Kremlinul oferă suport politic, militar și economic administrației de la Tiraspol, contrar angajamentelor și mai ales a statutului său de mediator în procesul de rezolvare a problemei transnistrene.

În regiunea din stânga Nistrului există în continuare probleme în sistemul de detenție, deși s-au făcut unele schimbări spre bine, oamenii se confruntă cu tortura și nu au parte de condiții decente, spune experta Nicoleta Hriplivîi de la Promo-LEX.

Una dintre cele mai grave probleme este organizarea defectuoasă a serviciilor medicale din sistemul penitenciar. Aceasta provoacă un nivel înalt de mortalitate în instituțiile penitenciare. Lipsește un sistem eficient de protecție al persoanelor care denunță tortura”.

Autorii califică drept neschimbat comportamentul autorităților Republicii Moldova, al Federației Ruse precum și al administrației de la Tiraspol.

În regiunea transnistreană sunt aproximativ 400 000 locuitori, dintre care peste 300 de mii dețin cetățenia R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău