Republica Moldova trebuie să devină membru al UE în următorii șapte ani (Revista presei)

  • 22 Mai 2023 09:01
Republica Moldova trebuie să devină membru al UE în următorii șapte ani (Revista presei)

Presa de la Chișinău relatează despre Adunarea „Moldova Europeană”. „Toți împreună putem crea istorie” - titrează Ziarul de Gardă. Duminică, 21 mai, aproximativ 80 de mii de oameni (conform datelor oferite de Poliție) s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a susține cursul european al R. Moldova.

De pe scenă au ținut discursuri președinta Maia Sandu, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, oameni de cultură, sportivi, militari, aleși locali, oameni de afaceri. La final participanții au votat unanim o rezoluție prin care au cerut aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Oamenii prezenți la eveniment și-au arătat suportul pentru aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. „Am venit să susținem cursul în Europa, deoarece suntem de acord cu el. Am așteptat ca un astfel de miting să fie și guvernarea l-a organizat, în sfârșit”. „Viitorul meu, al nostru, al țării este în Uniunea Europeană”. „Deja am văzut cum este să fii cu rușii, nu putem să susținem o țară care dorește să distrugă statalitatea noastră și distruge acum statalitatea Ucrainei”, au spus oamenii care au participat la eveniment pentru Ziarul de Gardă.

Aproximativ o sută de mii de oameni au scandat duminică, într-un glas, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, că moldovenii sunt europeni și merită un loc în UE, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un comentariu pentru DW. Numărul cetățenilor care au dat curs invitației șefei statului Maia Sandu de a participa la Adunarea Națională „Moldova Europeană” a fost dublu față de numărul anticipat de autorități. În discursul ei, Maia Sandu a spus că e timpul ca cetățeni moldoveni să fie europeni nu doar în valori, ci și în acte. Europa este un mod de viață, un vis care trebuie să devină realitate și este șansa poporului nostru să trăiască în pace, în liniște și în belșug, a menționat șefa statului.

R. Moldova trebuie să devină membru al UE în următorii șapte ani, titrează portalul Mold-street, cu referire la același eveniment. În discursul său, președinta Maia Sandu a declarat că proiectul nostru de țară este ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană până în anul 2030.

„Europa este Moldova. Moldova este Europa!”, a declarat președinta Parlamentului European, la Adunarea „Moldova Europeană”. Președinta Parlamentului European și-a început discursul în limba română, fapt aplaudat de participanții la Adunare, scrie Ziarul National. „Ați ales Europa și Europa vă așteaptă cu brațele și inimile deschise. (...) Moldova nu este singură”, a afirmat Roberta Metsola.

Participanții la Adunarea „Moldova Europeană” au votat pentru includerea obiectivului integrării în UE în Constituția R. Moldova, scrie Europa Liberă.

Gazeta de Chișinău reține declarațiile europarlamentarului Siegfried Mureșan, care a participat la Adunarea Națională „Moldova Europeană” de la Chișinău și s-a declarat surprins de amploarea evenimentului. „Mă așteptam că Adunarea „Moldova Europeană” să fie un succes, dar evenimentul mi-a depășit așteptările. Peste 50.000 de oameni din toate colțurile țarii și din diaspora, tineri și vârstnici, părinți cu copii, toți au spus clar: vrem o Republică Moldova europeană”, a scris oficialul pa pagina sa de socializare.

Jurnaliștii de la Zona de securitate atrag atenția că în textul rezoluției adoptate în cadrul Adunării Moldova Europeană, punctul 4 se referă la regiunea transnistreană și se cere ca să fie extins contextul internațional al negocierilor pentru rezolvarea pașnică, definitivă a conflictului transnistrean și să folosească procesul de aderare la UE drept catalizator pentru creșterea bunăstării și nivelului de trai al cetățenilor moldoveni din regiunea transnistreană reintegrată.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău