Republicanii se întorc împotriva lui Trump | Îi pot bloc toate măsurile promise în campanie

  • 01 Aprilie 2017 10:48
Republicanii se întorc împotriva lui Trump | Îi pot bloc toate măsurile promise în campanie

Donald Trump e trădat de ai lui. Președintele se trezește în mijlocul unui război în interiorul Partidului Republican, un război care i-a blocat tentativa de a elimina Obamacare și-i poate bloca toate măsurile promise în campanie. Ridicarea zidului, ruperea acordurilor comerciale și tăierile masive de taxe pot rămâne balast de campanie dacă Trump pierde susținerea republicanilor din Congres. Pare însă gata să-și facă aliați în altă parte. În tabăra democraților.

Donald Trump își face dușmani în rândul propriului partid. Aripa conservatoare Gruparea Libertății se profilează drept nucleul anti-Trump al republicanilor, o poziționare inacceptabilă pentru un președinte ce tolerează greu până și criticile presei. Facțiunea este, în ochii președintelui, motivul pentru care încercarea sa de a reforma sistemul de asigurări sociale, primul test al puterii sale, a eșuat, scrie Digi 24.ro.

Gruparea Libertății va afecta întreaga agendă republicană dacă nu face imediat echipă cu noi, scrie Donald Trump pe Twitter. Alte mesaje îi vizează direct pe liderii grupării libertății, cu nume și acuzații. Reproșul este că din cauza lor nu se poate face nicio reformă.

Republicanii divergenți îl văd însă exponentul puternicilor de la Washington pe care, în campanie, Trump promitea să-i îndepărteze.

„Nicio rușine, domnule președinte. Aproape toți cedează în fața stabilimentului politic de la Washington”, scrie pe Twitter congremen-ul Justin Amash, după ce echipa lui Trump s-a populat cu bancheri, iar promisiunile sale par să-i favorizeze mai mult milionarii decât clasa de mijloc care l-a votat. Izolat de-o bună parte a partidului său, Donald Trump încearcă să deschidă o cale de dialog cu democrații moderați.

Donald Trump, președintele SUA: Îi cunosc pe unii dintre democrați și știu că sunt oameni buni. Sincer cred că democrații vor veni la noi și vor spune „Uite, hai să ne unim și să facem o lege grozavă pentru sănătate sau un plan care e foarte bun pentru oamenii din țara noastră”. Cred că asta se va întâmpla.

Schimbarea discursului însă înstrăinează și alți republicani, în afara aripii ultraconservatoare. Inclusiv Paul Ryan, președintele Camerei Reprezentanților, a taxat public repoziționarea președintelui, după ce luni de zile i-a prezentat pe democrați drept sursa răului în politica americană. Donald Trump este atât de nepopular, atât de slab și de lipsit de susținere în tabără democraților încât atât lui cât și republicanilor le va fi imposibil să guverneze, spun analiștii citați de Reuters.

Deși partidul controlează Congresul, se fragmentează rapid. Ultraconservatori sunt 15% dintre republicanii din Camera Reprezentanților însă mesajul lor rezonează mult mai departe. Fără aliați, administrația Donald Trump riscă să aibă în final rol ornamental. Iar pentru a crea o masă critică de susținători ai politicilor sale trebuie fie să facă pace cu rezistența din propriul partid, fie cu democrații. Ceea ce ar însemna ca Trump să fie mai puțin Trump. Mai puțin iritabil și mai înclinat către găsirea de soluții de mijloc, spre negociere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău