Republica Populară Nord-Coreeană: Prima vizită de stat a președintelui chinez Xi Jinping la Phenian

  • 20 Iunie 2019 09:10
Republica Populară Nord-Coreeană: Prima vizită de stat a președintelui chinez Xi Jinping la Phenian

Președintele Xi Jinping începe joi prima sa vizită de stat în Republica Populară Nord-Coreeană, în fruntea unei delegații de înalți oficiali chinezi, din care face parte inclusiv șeful Comisiei naționale de dezvoltare și reformă (planificatorul economic de stat) He Lifeng, informează agențiile de presă internaționale, citat de Agerpres.

Vizita de două zile a lui Xi Jinping este prima întreprinsă de un lider chinez în ultimii 14 ani în această țară izolată pe plan internațional, și ar putea aduce noi măsuri de susținere pentru economia nord-coreeană care suferă de pe urma sancțiunilor economice, comentează Reuters.

Din martie 2018, când a întreprins prima sa vizită la Beijing, liderul nord-coreean s-a întâlnit până acum cu președintele Xi Jinping de 4 ori.

"O prietenie de neînlocuit, chiar în schimbul unor milioane"... În ajunul sosirii sale la Phenian, Xi Jinping a scris un text publicat în principalul cotidian nord-coreean, în care celebrează alianța dintre cele două țări. În articolul publicat de cotidianul Rodong Sinmun, Xi Jinping anunță că Beijingul "este pregătit să schițează un proiect de amploare pentru a se ajunge la o stabilitate definitivă în regiune, printr-un efort comun alături de camarazii noștri nord-coreeni", potrivit AFP.

China este vecinul și principalul aliat și partener comercial al Coreei de Nord, iar vizita se desfășoară pe fondul tensiunilor reînnoite din peninsula coreeană, în care Statele Unite încearcă să convingă Phenianul să renunțe la armele nucleare.

Deplasarea președintelui Chinei în țara vecină are loc la patru luni după summitul din Vietnam dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele american Donald Trump, care nu a reușit să rezolve chestiunea arsenalului nuclear al Phenianului. Ea precede summitul G20 din Japonia din 28 iunie, unde șeful statului chinez urmează să se întâlnească cu omologul său american, amintește dpa.

În opinia profesorului de relații internaționale Cheng Xiaohe de la Universitatea Renmin din China, Xi ar putea încerca să impulsioneze discuțiile legate de programul nuclear nord-coreean."Faptul că Xi se întâlnește cu Kim chiar înaintea întrevederii cu Trump ... este pentru că încearcă promovarea unor schimbări în situația curentă", a declarat Cheng.

Pentru Coreea de Nord, întâlnirea Kim-Xi va servi să arate Statelor Unite că se bucură de susținerea Chinei și să comunice Washingtonului că trebuie să înceteze politica sa de presiune maximă, este de părere Lim Eul-chul, profesor la Universitatea Kyungnam din Coreea de Sud.

În opinia lui Yongwook Ryu, specialist în relații internaționale la Universitatea națională din Singapore, președintele Xi Jinping ar face "o gravă eroare" dacă ar încerca să utilizeze dosarul nord-coreean în negocierile sale comerciale cu SUA. În aceste condiții, "dacă Xi poate face presiuni asupra Phenianului pentru a-l încuraja pe calea denuclearizării, aceasta ar reprezenta poate un imbold pentru președintele american Donald Trump și ar putea obține în schimb concesii" din partea americană.

Întrebat în legătură cu acest tip de întrepătrundere a problematicilor, purtătorul de cuvânt al ministerului de externe de la Beijing a declarat că "cei care au astfel de idei gândesc prea mult". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău