Republica Moldova va trece la televiziunea în format digital
-
22 Aprilie 2015 16:30
Republica Moldova va trece treptat de la televiziunea în format analogic la cea digital terestră, în conformitate cu Programul de tranziție, aprobat miercuri, 22 aprilie, de Cabinetul de miniștri.
Potrivit angajamentelor internaționale, Republica Moldova urmează să încheie tranziția la TV digitală nu mai târziu de 17 iunie 2015.
Potrivit Ministrului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, pe teritoriul țării vor fi emise semnale în ambele formate, iar cetățenii vor putea alege în ce format să le recepționeze.
„Vom face această tranziție inteligent. Vom asigura emisia și în format analogic și în format digital. Cei care dispun de un televizor cu receptor încorporat DVB-T2 vor putea recepționa programele televiziunii digitale terestre. Cei cu televizoare mai vechi vor viziona în continuare programele televiziunii analogice”, a declarat Pavel Filip.
În același timp ministrul a declarat că nu există pericolul ca cele două tipuri de semnale să interfereze deoarece au fost deja semnate acorduri cu România și Ucraina, prin care cele două tipuri de televiziuni să fie protejate.
„Am avut posibilitatea să facem calculele pentru frecvențe în așa mod și coordonate cu vecinii noștri, vorbesc în special de România și Ucraina, astfel încât emisia în format analogic să nu perturbeze emisia în format digital: Mai mult, Guvernul a aprobat și modificări la Codul Audiovizualului pe care deja le-a remis Parlamentului”, a menționat Pavel Filip.
Președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Dinu Ciocan, declara anterior că CCA este gata pentru etapa de tranziție și așteaptă doar ca Parlamentul să aprobe modificările la Codul Audiovizualului, pentru a avea posibilitatea de a acorda licențe posturilor TV care doresc să emită prin rețelele digitale.
„Suntem încă în așteptarea aprobării unor documente extrem de importante. Așteptăm să fie adoptate modificările la Codul Audiovizualului care sunt necesare pentru a oferi pârghii CCA de a elibera licențe pentru retransmisia semnalului în regim digital”, Dinu Ciocan.
Conform Programului de tranziție la televiziunea digital-terestră, în perioada anilor 2015-2017, urmează să fie eliberate licențe pentru utilizarea frecvențelor radio în scopul creării a 3 rețele de televiziune digitală terestră cu acoperire națională și 21 – cu acoperire regională.