Republica Moldova va semna Convenția Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea crimelor

  • 07 Februarie 14:54
Republica Moldova va semna Convenția Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea crimelor

Republica Moldova va semna Convenția Ljubljana-Haga privind cooperarea internațională în investigarea și urmărirea penală a crimelor de genocid, a crimelor împotriva umanității, a crimelor de război și altor crime internaționale. Comisia parlamentară politică externă și integrare europeană a aprobat avizul consultativ care prevede acest lucru, comunică MOLDPRES.

Convenția are drept scop consolidarea investigării și urmăririi penale în dreptul internațional. Documentul va stabili un instrument de cooperare între părțile semnatare în probleme care variază colectarea și partajarea probelor, efectuarea investigațiilor comune, extrădarea suspecților (bănuiților, învinuiților) și a condamnaților, precum și luarea de măsuri în sprijinul drepturilor victimelor și martorilor. Astfel, după semnarea Convenției și a ratificării acesteia de către Parlament, Republica Moldova va avea la baza cooperării internaționale în materie penală un singur instrument juridic modern și unificat, lucru care va facilita solicitarea și acordarea asistenței juridice internaționale.

Proiectul Convenției Ljubljana-Haga a fost adoptat în luna mai a anului trecut. La elaborarea documentului au participat delegații din 68 de țări, iar procesul de negociere a durat aproape 10 ani. Convenția va fi deschisă spre semnare din data de 14 februarie 2024.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău