Republica Moldova va renunța la carnetele de muncă

  • 01 Iulie 2017 12:04
Republica Moldova va renunța la carnetele de muncă

Sursa: BizLaw.md

Carnetele de muncă vor fi anulate, iar informațiile despre parcursul profesional al salariatului vor fi disponibile în baze electronice de date, potrivit unui proiect de lege adoptat în ședința de vineri a Parlamentului.

După cum transmite Infotag, președintele Legislativului, Andrian Candu, a calificat carnetele de muncă drept o relicvă a trecutului socialist.

"Economia de piață în întreaga lume lucrează fără aceste carnete și nu este normal ca în secolul XXI să mergi cu un carnet de hârtie, în condițiile în care există sisteme electronice alternative de stocare a datelor", consideră șeful legislativului.

În același timp, Andrian Candu a recunoscut că renunțarea la carnetele de muncă nu se poate face într-o zi, de aceea este prevăzută o perioadă de tranziție. El speră că baza electronică de date va fi creată în cel mult jumătate de an.

Documentul prevede crearea unei platforme unice de raportare online, la care vor fi conectate Inspectoratul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, în scopul excluderii dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Thu
19
Fri
21
Sat
18
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău