Republica Moldova va putea importa mai multă energie electrică din România

  • 08 Noiembrie 12:35
Republica Moldova va putea importa mai multă energie electrică din România

Întreprinderea de Stat Moldelectrica a activat regimurile de insularizare pe patru linii electrice aeriene de interconexiune de 110 kV, în colaborare cu compania Transelectrica din România și operatorii de distribuție de pe ambele maluri ale Prutului.

Această măsură face parte din Planul de pregătire al Guvernului pentru sezonul de iarnă 2024-2025 și are ca scop asigurarea unor opțiuni alternative pentru o alimentare continuă și stabilă cu energie electrică, scrie mold-street.com.

„Activarea regimurilor de insularizare a fost realizată printr-o serie de teste și sincronizări tehnice între dispeceratele din România și Republica Moldova. Aceste măsuri asigură funcționarea corespunzătoare a liniilor de interconexiune în regim izolat, sporind astfel flexibilitatea și siguranța sistemului energetic. Astfel, orice eventuală avarie sau situație de criză poate fi gestionată rapid, fără a afecta stabilitatea întregului sistem”, precizează Moldelectrica.

Cel mai probabil, este vorba despre cele patru linii de 110 kV ce conectează rețeaua electrica din România cu cea din Republica Moldova – respectiv, Huși-Cioara, Stânca-Costești, Țuțora-Ungheni și Fălciu-Gotești – și care deși sunt funcționale nu prea sunt folosite.

De notat că la LEA de 110 kV Fălciu-Gotești, recent, au fost probe cu tensiunea la celula de racord instalată în stația de interconexiune din Republica Moldova.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru consolidarea securității energetice și pentru menținerea unei furnizări stabile de energie pentru toți consumatorii. Mai ales în condițiile în care se menține riscul ca, de la 1 ianuarie 2025, să fie sistat tranzitul de gaze prin Ucraina și, respectiv, Centrala electrică de la Cuciurgan ar putea să rămână fără metan.

Amintim că această centrală asigură în prezent peste 50% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Amintim că, pe fondul distrugerii a mare parte din capacitatea de generare a energiei electrice din Ucraina, Asociația europană a operatorilor de transport și sistem energetic din statele Uniunii Europene ENTSO-E a decis creșterea capacității de export a energiei electrice către Ucraina și Moldova – de la 1.700 MW la 2.100 MW, începând cu 1 decembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-0,04
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,57 m/s
Sat
3
Sun
1
Mon
1
Tue
-0
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău