Republica Moldova va putea accesa un credit în valoare de 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional

  • 14 Martie 2023 13:42
Republica Moldova va putea accesa un credit în valoare de 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional

Republica Moldova va putea accesa un credit în valoare de 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu Fondul Monetar Internațional. La acest acord s-a ajuns în urma celei de a treia misiuni de evaluare din partea FMI desfășurată în Rep. Moldova în perioada 1-14 martie, după cum a anunțat premierul Dorin Recean în cadrul unui briefing comun cu șeful misiunii Fondului la Chișinău Ruben Atoyan, transmite Radio Chișinău.

Riscurile economice și cele legate de creșterea prețurilor la energie, în special volatilitatea acestora,  au fost discutate cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional aflați în vizită în Rep. Moldova timp de două săptămâni.

Stabilitatea macro-economică și construirea unei economi reziliente, dezvoltarea instituțiilor și dezvoltarea economică - sunt câteva dintre obiectivele de realizat cu sprijinul programului FMI, potrivit premierului Dorin Recean. Din cauza războiului din Ucraina, Rep. Moldova se află în zona de volatilitate în ceea ce privește prețurile în special la resursele energetice, a spus Dorin Recean.

„În această vizită curentă am ajuns la un acord ca țara noastră să poată accesa cele 94 de milioane de dolari din cadrul programului curent cu FMI. Guvernul și toată echipa va trebui să mobilizeze resursele pe intern, să eficientizăm cheltuielile, să avem o disciplină bugetară foarte bună. Obiectivul este să creștem economia, să îmbunătățim climatul investițional, să susținem întreprinderile mici și mijlocii ca să accentuăm și să țintim mai bine asistența socială oferită cetățenilor vulnerabili", a declarat Recean.

Potrivit șefului misiunii FMI la Chișinău, Ruben Atoyan înțelegerea privind acordarea creditului de 94 de milioane de dolari urmează să fie aprobată de conducerea Fondului și de Consiliul de directori până la sfârșitul lunii aprilie.

„În urma finalizării evaluării curente. R. Moldova va putea accesa circa 94 milioane de dolari din totalul de 369 de milioane care e întreaga sumă a programului până în 2025. Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniți, în pofida unor circumstanțe dificile și a unor crize ce se derulează concomitent. Autoritățile au respectat toate criteriile de performanță cantitative, reformele structurale avansează treptat, dar mai sunt necesare eforturi pentru a promova integritatea, capacitatea și independența celor mai importante instituții în domeniul prevenirii și combaterii corupției", a menționat Ruben.

Oficialul de la FMI susține că economia Rep. Moldova s-a contractat puternic în anul 2022,  pe fundalul războiului din Ucraina, cererii scăzute ca urmare a inflației și costurilor înalte de trai, precum și volumului producției agricole mai mic decât cel estimat. Experții FMI apreciază politicile Băncii Naționale care a reușit să stopeze inflația dar și rezistența băncilor comerciale la impactul războiului.

FMI prognozează o redresare ușoară a economiei moldovenești în acest an și precizează că perspectivele creșterii economice în Rep. Moldova pot fi periclitate de riscuri semnificative precum prelungirea șocurilor energetice care pot pune presiune pe buget sau escaladarea războiului care ar putea genera noi valuri de refugiați.

În decembrie 2021, bordul executiv al Fondului Monetar Internațional a aprobat noul program pentru Republica Moldova în valoare de 590,6 milioane de dolari până în 2025.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:5,66 m/s
Tue
18
Wed
17
Thu
18
Fri
21
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău