Republica Moldova va primi un împrumut de 160 de milioane de dolari de la FMI
-
06 Iunie 14:07
Parlamentul a votat în prima lectură un proiect de lege privind atragerea împrumutului de stat extern din partea Fondul Monetar Internațional, în valoare de aproximativ 160 de milioane de dolari. Banii vor fi utilizați pentru finanțarea necesităților bugetului de stat și va spori rezistența la șocurile climatice. Deputații din opoziție au criticat proiectul și au cerut lămuriri cu privire la modul în care vor fi cheltuiți banii. În replică, președintele Comisei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că este ceva normal când un stat împrumută bani, precizând că autoritățile anticipează provocări majore generate de schimbările climatice, iar finanțările în acest domeniu sunt importante, informează Radio Chișinău.
Asistența financiară prevede 129,3 milioane de drepturi speciale de tragere, echivalentul a circa 160 de milioane de dolari. Programul mecanismului de finanțare va sprijini eforturile Rep. Moldova de a spori rezistența la șocurile climatice și de a implementa reforme în sectorul energetic, a declarat secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Vladimir Arachelov.
„Împrumutul va fi rambursat în 20 de tranșe egale, după expirarea perioadei de grație de 10,5 ani”, a declarat Vladimir Arachelov.
Deputata Blocului comunist-socialist, Diana Caraman, a cerut explicații referitor la cum vor fi cheltuiți banii:
„Cu părere de rău, din nou, vedem că luăm bani pentru lucruri efemere. Cel puțin din ce ați declarat dvs, înțelegem că acești bani vor fi pe hârtie – pentru implementarea reformelor, analize...Sper că va fi vreun efect, dar, cel puțin mie, nu-mi este clar...”
Totodată, colega sa de fracțiune, Alla Darovannaia, a întrebat din ce surse și cum vor fi întorși banii. În replică, președintele Comisei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a subliniat că nu vede o problemă în faptul că un stat împrumută bani, precizând că autoritățile anticipează provocări majore generate de schimbările climatice, iar finanțările în acest domeniu sunt importante.
„Îmi pare interesant cum unii colegi care au încercat să împrumute 200 mln de dolari de la Federația Rusă în schimbul punerii în cârcă a cetățenilor o datorie comercială, și acum să ne dea nouă lecție de corectitudine pe datorie.”
Proiectul de lege urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.