Republica Moldova va primi de la partenerii de dezvoltare un grant de 5,4 mln euro pentru managementul deșeurilor

  • 23 Februarie 14:58
Republica Moldova va primi de la partenerii de dezvoltare un grant de 5,4 mln euro pentru managementul deșeurilor

Ministrul Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și șeful Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Moldova, Catarina Bjorlin Hansen, au semnat ieri, la Chișinău, Acordul de Grant (E5P) dintre Republica Moldova și BERD privind finanțarea proiectelor investiționale orientate spre dezvoltarea infrastructurii în domeniul managementului deșeurilor solide, în sumă de 5,4 milioane de euro, transmite MOLDPRES.

Grantul E5P va cofinanța construcția unui depozit sanitar regional, conform standardelor Uniunii Europene, ce va include infrastructura de sortare și compostare la Dondușeni, construcția stațiilor de transfer în Briceni și Edineț, precum și achiziționarea echipamentelor aferente sistemului integrat de management a deșeurilor.

Această finanțare completează un împrumut suveran de 25 de milioane de euro acordat de BERD Guvernului Republicii Moldova, parte a unui pachet de finanțare mai larg, cu un împrumut suplimentar din partea Băncii Europene de Investiții și granturi investiționale din partea altor donatori bilaterali.

E5P este un fond multi-donator de 242 milioane de euro, inițiat de Suedia, care operează în întreaga regiune a Parteneriatului Estic. Fondul E5P în Moldova totalizează 50 de milioane de euro și include o contribuție de un milion de euro din partea Moldovei. Uniunea Europeană este cel mai mare contribuitor, cu 28,95 milioane de euro. Alți donatori includ Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Lituania, Norvegia, Polonia, România, Republica Slovacă și Suedia.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova. Până în prezent, Banca a investit peste 2 miliarde euro în țară prin intermediul a 160 de proiecte, cu 52% din portofoliul său în infrastructură durabilă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
15
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău