Republica Moldova va participa la Concursul Internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023

  • 14 Iulie 2023 10:33
Republica Moldova va participa la Concursul Internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023

10 elevi și un cadru didactic vor participa la ediția din anul curent a Concursului internațional pentru tineri Intel AI Global Impact Festival 2023, care va avea loc în luna septembrie curent. Tinerii din R. Moldova vor prezenta în cadrul competiției mai multe proiecte de Inteligență Artificială, precum prototipul mașinii fără șofer, sistemul de vizualizare computațională împotriva bacteriilor, proiectul de detectare a limbajelor semnelor pentru integrarea persoanelor cu dizabilități de auz, detectarea celulelor din sângele uman. Elevii au vârstele cuprinse între 15-19 ani și sunt finaliștii Competiției Naționale „Tekwill Junior Ambassadors”, transmite Ministerul Educației și Cercetării.

Competiția INTEL AI Global Impact Festival este organizată anual de către INTEL și are drept scop pregătirea digitală pentru tehnologii, dar și a profesorilor din următoarea generație, pentru a prezenta inovația și impactul AI. În cadrul competiției, elevii dezvoltă produse și servicii, prin intermediul cărora implică domeniul inteligenței artificiale în rezolvarea problemelor din domeniul social, cultural, educațional ș.a. 

Republica Moldova va fi reprezentată de: Marian Soltan, Adrian Badan, Dumitru Vleju, Vlada Pulbere, Anastasia Panfil, de la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din mun. Chișinău; Svetlana Bespecinaia - profesoară la Liceul Teoretic „Axentii Doljnenco” or.Vulcănești și elevii  Seghei Volcovici,  Ivan Pavlidis  din aceeași instituție; elevii Cristian Basoc, Nikita Moglan,  Mihaela Untu, Ciprian Moisenco de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. 

În anul 2022 Republica Moldova a fost clasată printre țările câștigătoare, fiind reprezentată de elevii Ciprian Meriacre și Daniela Balutel, de la Liceul Teoretic „Aristotel” din mun. Chișinău, Eduard Balamatiuc și Daria Gheorghieș de la Liceul Teoretic „Iulia Hașdeu” din mun. Chișinău. Iar în 2021, un profesor din Sudul țării, Dorin Sas, a fost primul câștigător din Republica Moldova la Competiția organizată anual de către INTEL. 

În prezent, 500 de elevi urmează Cursul de Inteligență Artificială în instituțiile de învățământ din țară, prin intermediul programului „Tekwill în Fiecare Școală”, implementat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău