Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare în 2023 cu circa 70%

  • 14 Decembrie 2022 17:29
Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare în 2023 cu circa 70%

Republica Moldova va majora bugetul pentru Apărare anul viitor cu circa 70%. Această creștere este determinată de amenințările de securitate cu care se confruntă Republica Moldova, țară care se află chiar la frontiera războiului provocat de Rusia în Ucraina, transmite Radio Chișinău.

Cheltuielile pentru sectorul de „Apărare Națională” în Rep. Moldova vor crește în 2023  cu aproape 70% comparativ cu anul 2022 și vor constitui 0, 5 la sută din PIB, a anunțat ministrul apărării Anatolie Nosatîi în cadrul Forumului anual de integrare europeană desfășurat la Chișinău.

Potrivit ministrului creșterea bugetară este salutabilă, dar insufientă pentru necesitățile actuale ale Republicii Moldova, care s-ar ridica în acest moment la  aproximativ 2% din PIB.  Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a precizat că  resursele suplimentare prevăzute pentru 2023 vor fi direcționate spre consolidarea protecției spațiului aerian al Republicii Moldova''.

Anatolie Nosatâi a mai spus că amenințările de securitate de ordin extern sunt în primul rând războiul de pe teritoriul Ucrainei.

În plan intern sunt amenințări care țin de regimul separatist transnistrean, prezența trupelor ruse și depozitul de la Cobasna. Nu putem neglija și riscul declanșării unui conflict intern, de către forțe interesate de destabilizarea situației, a mai spus ministrul.

În urmă cu o săptămână, autoritățile de la Chișinău au deschis un dosar penal după ce fragmente de rachete au căzut în apropierea orașului Briceni, în apropiere de granița cu Ucraina. Anterior, o altă rachetă care a căzut pe teritoriul Rep. Moldova, după ce a fost doborâtă de apărarea antiaeriană ucraineană în orașul Naslavcea, tot în apropiere de frontiera cu Ucraina. La începutul lunii octombrie, trei rachete rusești au survolat teritoriul Rep. Moldova în timpul unui atac rusesc asupra Ucrainei vecine.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău