Republica Moldova va beneficia de energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni. România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia au semnat un acord care pun bazele proiectului "Coridorul Verde"
-
04 Septembrie 2024 13:35
România, Ungaria, Azerbaidjan și Georgia au semnat marți la București un acord istoric în domeniul energiei - au pus bazele proiectului intitulat "Coridorul Verde"; acesta prevede construirea unui cablu energetic submarin în Marea Neagră, informează RADOR. El va interconecta rețelele naționale de energie și va aduce în Uniunea Europeană, dar și în Balcani și Republica Moldova energie regenerabilă produsă de azeri și georgieni.
În cadrul reuniunii de marți, găzduită la Palatul Victoria de ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, părțile implicate în proiect au semnat actele constitutive ale companiei de proiect "Green Energy Corridor Power Company", cu sediul în România, care va implementa proiectul Coridorului Verde, respectiv un cablu submarin de înaltă tensiune în curent continuu, care va conecta prin Marea Neagră România și Georgia, conexiunea fiind prelungită apoi în Ungaria și Azerbaidjan.
Acesta contribuie esențial la consolidarea securității energetice naționale și regionale, creșterea conectivități în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potențialului de producere a energiei regenerabile și creșterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic național.
Ministrul român al energiei, Sebastian Burduja, a subliniat importanța acestui coridor energetic în estul Europei, mai ales în contextul creșterii prețului la energie și a ținut să le mulțumească celorlalte părți implicate în proiect pentru votul de încredere oferit României de a fi sediul companiei care va administra acest coridor.
„Pentru noi, acest proiect este, într-adevăr, o chestiune de securitate națională. Vorbim mult despre nevoia de diversificare. De fapt, dacă ne uităm la harta energetică a Europei din ultimele luni și în ultimele zile, chiar și astăzi vedem că pe flancul estic, în esență, plătim un preț foarte mare recent, și asta pentru că nu există suficientă diversificare. Piața europeană nu funcționează suficient de bine. Sursele mai ieftine de energie din vest nu ajung întotdeauna la est și de aceea avem nevoie de rute suplimentare pentru securitate, pentru competitivitate și, desigur, acesta este un Coridor Verde, deci este vorba și despre energia verde. Sunt foarte bucuros să constat că, cu ajutorul amabil al prietenilor mei miniștri, Bucureștiul a fost selectat să găzduiască acest parteneriat. Cred că acesta este un argument suplimentar pentru accesarea fondurilor Uniunii Europene pentru atragerea investitorilor, dar, desigur, acesta este un efort de echipă”, a spus Sebastian Burduja.
Această a opta reuniune ministerială a proiectului Coridorului Verde a pus bazele companiei care va administra proiectul, dând totodată undă verde studiului de fezabilitate premergător implementării acestui proiect.