Republica Moldova va avea un sistem european de colectare și prelucrare a gunoiului

  • 10 Decembrie 2013 09:51
Republica Moldova va avea un sistem european de colectare și prelucrare a gunoiului

Până în 2027 în Republica Moldova va fi creat un sistem european de colectare selectivă și de prelucrare a gunoiului care prevede și reducerea numărului de gunoiști, potrivit Strategiei de gestionare a deșeurilor elaborate de Ministerul Mediului.

Costurile pentru realizarea  managementului integrat al deșeurilor sunt de aproximativ 350 de milioane de euro, în care intră dezvoltarea  infrastructurii pentru construirea a 8 depozite regionale pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Primul depozit construit la standarde internaționale ar putea fi funcțional în următorii 3,4 ani, în regiunea de Sud a țării. 
 
Strategia de gestionare a deșeurilor, aprobată anul acesta de către Guvern, prevede asocierea, după realizarea studiilor de fezabilitate, a autorităților publice locale, în vederea obținerii investițiilor europene. Construirea unui depozit regional pentru deșeuri va costa potrivit estimărilor preliminare, 10 milioane de euro, bani care vor putea fi obținuți de la donatorii externi, dar și din fondurile naționale. Ministrul Mediului, Gheorghe Șalaru.
 
Costurile pentru acțiunile de salubrizare, suportate de cei care nu vor adera la acest sistem integrat de colectare a deșeurilor vor fi mult mai mari, susține Tatiana Țugui, manager oficiu Prevenirea Poluării Mediului din cadrul Ministerului Mediului. Aceasta a explicat ce presupune de fapt un astfel de depozit.
 
Anul trecut în Republica Moldova au fost produse 2,5 miliarde de tone de gunoi dintre care doar aproximativ 20% au ajuns reciclate, potrivit datelor Ministerului Mediului. 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Cer fragmentat
Umiditate:76 %
Vint:6,17 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău