Republica Moldova va avea o platformă online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă
-
05 Iulie 18:59
În Republica Moldova va funcționa o platformă online dedicată dezvoltării pieței de energie din biomasă. Aceasta permite tuturor participanților pieței - companii, instituții publice și persoane fizice - să publice și să urmărească anunțuri de vânzare-cumpărare a produselor și serviciilor din sectorul energiei din biomasă, transmite MOLDPRES.
Platforma piata-biomasa.md concentrează informațiile necesare pentru producătorii și consumatorii de biocombustibil, pentru furnizorii de utilaje de brichetare, peletare și balotare, centrale termice pe biomasă, servicii energetice și alte componente ale pieței de biocombustibil. Astfel, se va facilita schimbul de informații și se vor conecta mai bine producătorii de biomasă cu potențialii consumatori pentru o dezvoltare eficientă și sustenabilă a acestui sector în Republica Moldova.
Secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac, a afirmat că energia regenerabilă nu înseamnă doar panouri fotovoltaice, iar biomasa în Republica Moldova poate avea un rol mai semnificativ în mixul energetic și poate contribui la obiectivul de a avea 27% energie regenerabilă în consumul final al sectorului energetic. „Astfel de instrumente online, care vor conecta cererea și oferta de piață, sunt de mare folos, dar mai trebuie ca toți participanții pieței să înțeleagă avantajele biocombustibililor solizi și să aibă la dispoziție platforma necesară pentru realizarea investițiilor în dezvoltarea și utilizarea acestora”, menționează Carolina Novac.
Directorul Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a subliniat că „dezvoltarea pieței de biomasă este un element important în procesul de tranziție energetică a Republicii Moldova”. „Prin intermediul acestei platforme electronice dedicate comercializării biocombustibililor solizi în Republica Moldova, se deschide oportunitatea de a facilita accesul la aceste resurse ecologice și durabile, contribuind astfel la diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de combustibilii fosili. Ori, acest domeniu, pe lângă avantajele economice și de mediu la nivel național, are și un impact social semnificativ prin crearea locurilor noi de muncă și dezvoltarea economiei circulare la nivel local”, a spus Ion Muntean.
Mihail Lupu, consultant în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) Moldova, a comunicat că în Republica Moldova există un potențial mare de biomasă solidă, iar platforma creată va avea un rol important în valorificarea acestuia. În acest sens, parte a aceluiași proiect, 10 producători de biocombustibili solizi vor fi sprijiniți să-și eficientizeze producția, iar 80 de familii cu grad înalt de vulnerabilitate energetică urmează să beneficieze de instalarea centralelor pe biomasă.
Platforma online a fost realizată cu suportul financiar al Guvernului Japoniei, în cadrul proiectului „Răspunsul multidimensional la provocările emergente în materie de securitate umană”, implementat de PNUD.