Republica Moldova va adopta un nou Cod vamal. Magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea

  • 12 August 2021 17:49
Republica Moldova va adopta un nou Cod vamal. Magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea

Magazinele duty-free ar putea activa doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței. Mai exact, urmează să-și înceteze activitatea în decembrie 2022, până la intrarea în vigoare a noului Cod Vamal, care a fost aprobat joi, 12 august, în ședința Cabinetului de Miniștri, transmite IPN.

În proiect se menționează că noile prevederi derivă din necesitatea executării angajamentelor asumate de Republica Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, fiind și una dintre condiționalitățile necesare realizării angajamentelor Republicii Moldova în cadrul Acordului de Împrumut privind programul de asistența macrofinanciară excepțională Omnibus.

Documentul, elaborat în baza rezultatelor examinării avizelor amendamentelor deputaților, presupune ajustarea anumitor noțiuni principale, cum ar fi: biroul vamal de supraveghere, decizie vamală, declarație de origine, exportator, notificare de reexport etc. De asemenea, este prevăzută modificarea plafonului de retragere a licenței brokerului vamal de la două milioane de lei – la 500 de mii de lei.

Este vorba și despre simplificarea condițiilor aferente distrugerii mărfurilor care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală, precum și majorarea termenului de la un an la trei ani, în care titularul de drept este obligat să distrugă mărfurile care aduc atingere unui drept de proprietate intelectuală.

Noul Cod vamal propus pentru adoptare corespunde legislației Uniunii Europene, care prevede posibilitatea existenței magazinelor duty-free doar în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor. O parte din magazinele duty free din zona de frontiera terestră își vor înceta activitatea la expirarea licenței, și anume la data de 22 decembrie 2022.

În același timp, se propune aplicarea garanțiilor de stat asupra agenților economici înregistrați până la data intrării în vigoare a Codului Vamal în zonele economice libere, Portul Internațional Liber „Giurgiulești” și Aeroportul Internațional Liber „Mărculești”, în conformitate cu prevederile actelor ce reglementează zonele respective. Garanțiile respective vor fi extinse și asupra agenților economici care se vor înregistra în perioada 1 ianuarie 2023 – 1 septembrie 2024.

Potrivit proiectului aprobat, noul Cod Vamal ar urma să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău