Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior

  • 06 Septembrie 2023 14:18
Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior

Republica Moldova va adera la Convenția globală privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, adoptată la Paris la 25 noiembrie 2019. Tratatul facilitează recunoașterea studiilor și mobilitatea academică și profesională, promovează calitatea învățământului superior, utilizarea eficientă a resurselor educaționale și umane și, totodată, își propune să contribuie la consolidarea cooperării internaționale în domeniul recunoașterii calificărilor la nivelul învățământului superior.

În cadrul ședinței Guvernului, ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a menționat că  tratatul va contribui la sporirea mobilității academice și la internaționalizarea universităților din Republica Moldova, domeniu care este prioritar pentru Ministerul Educației și Cercetării. „Convenția globală susține obiectivele Republicii Moldova în domeniul internaționalizării învățământului superior și va permite universităților să se dezvolte, să implementeze inovații, să asigure încrederea în calificările naționale și să sporească calitatea sistemului național de învățământ superior”, a spus ministrul. 

Ministerul Educației și Cercetării a participat la procesul de negociere la nivel internațional a prevederilor Convenției. Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a semnat la 13 octombrie 2022 Decretul pentru aprobarea semnării Convenției globale privind recunoașterea calificărilor din învățământul superior, ceea ce înseamnă acceptarea de către Republica Moldova a textului Convenției. 

Convenția a fost ratificată până în prezent de 22 țări, între care Estonia, Franța, Islanda, Japonia, Lituania, România, Slovacia, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Documentul reprezintă primul tratat de anvergură globală al Națiunilor Unite în domeniul învățământului superior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
14
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău