Republica Moldova urmează să inițieze negocieri cu BEI privind acordarea unui împrumut pentru implementarea proiectului din domeniul dezvoltării durabile

  • 10 Noiembrie 2021 12:29
Republica Moldova urmează să inițieze negocieri cu BEI privind acordarea unui împrumut pentru implementarea proiectului din domeniul dezvoltării durabile

R. Moldova ar urma să inițieze negocierile cu Banca Europeană de Investiții (BEI) privind implementarea proiectului “Eficiența energetică în Republica Moldova”. Un proiect în acest sens a fost avizat pozitiv de către Comisia politică externă și integrare europeană. Documentul prevede contractarea unui împrumut de stat extern în valoare de 30 milioane de euro, în vederea realizării proiectului menționat.

Proiectul este orientat spre implementarea unui program național de reabilitare energetică a fondului imobiliar al Republicii Moldova care include clădiri publice centrale, cât și locale. Totodată, acesta vine să asigure implementarea angajamentelor asumate de autorități în domeniul dezvoltării durabile și eficienței energetice.

În acest scop, Republica Moldova urmează să negocieze un împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea BEI, un alt împrumut în valoare de 30 milioane de euro din partea BERD, precum și obținerea unui grant în valoare de 15 milioane de euro din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene (NIP). Totodată, urmează și un grant în valoare de 500 mii de euro din partea Fondului fiduciar de asistență tehnică pentru țările Parteneriatului Estic („EPTATF”), cu o durată de implementare a proiectului de 4 ani (2022 – 2025).  Principala categorie de beneficiari ai Proiectului vor fi instituțiile publice, precum spitalele republicane, dar și cele de importanță locală/municipală (grădinițe, școli, spitale municipale și raionale).

Proiectul urmează a fi implementat în două etape: prima – cu accent pe instituțiile publice (spitale), cu un buget aproximativ de 45 milioane de euro, cu acoperire egală din partea BERD și BEI și a doua etapă – cu accent pe autoritățile administrației publice locale, în limita solicitărilor din partea acestora, cu un buget de circa 30 milioane de euro (care va include toată componenta de grant în vederea sporirii interesului APL pentru Proiect).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău