Republica Moldova trece la ora de vară. Ceasurile vor fi date cu o oră înainte

  • 22 Martie 2018 14:19
0%
00:00:00
00:00:00

Republica Moldova trece la ora de vară la sfârșitul acestei săptămâni. În noaptea de 24 spre 25 martie 2018, ceasurile vor fi date cu o oră înainte, astfel că ora 2:00 va deveni ora 3:00. Autoritățile moldovenești au anunțat anterior că așteaptă o decizie a Consiliului Europei referitor la trecerea la ora de vară, întrucât Parlamentul European a recomandat renunțarea la această practică, ce ar avea mai multe efecte negative asupra sănătății populației, decât efecte pozitive asupra economiei. 

Guvernul Republicii Moldova va decide dacă continua trecerea la ora de vară, după ce Consiliul Europei va adopta modificări la o directivă referitoare la acest subiect, anunța anterior Ministerul Economiei și Infrastructurii. Deocamdată nu s-a luat nicio deciziei la nivel european, astfel că anul acesta se trece din nou la ora de vară și în Republica Moldova. Un studiu efectuat anul trecut la solicitarea Ministerului Economiei și Infrastructurii arăta, însă, oportunitatea trecerii la ora de vară, deși nu au fost calculate economiile pe care le-ar produce această schimbare. 

„Impact negativ nu este, pozitiv – că se economisește în domeniul energetic. Concret, niște calcule nu s-au efectuat. Rămânem la aceeași situație, nu modificăm”, a declarat Iuliana Drăgălin, secretar de stat în cadrul ministerului.

Republica Moldova ar trebui să renunțe la trecerea la ora de vară, deoarece impactul negativ pe care îl are asupra populației este semnificativ, pe când avantajele pentru economie sunt incerte, este de părere analistul economic de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță. Totuși, Chișinăul trebuie să se conformeze unei decizii comune a Uniunii Europene în această privință, subliniază expertul.

Pe de o parte, avem partea economică. Economisim sau nu economisim? Și eu vă pot spune că acum impactul acestei treceri e nul, ținând cont că noi nu avem economie. Și doi, este aspectul social, de bunăstare a cetățeanului, medical, stresul acesta continuu. De două ori pe an îl treci prin șocuri temporare, pentru ca în rezultat să nu ai nimic. O sută de ani în urmă oamenii au mers la această jertfă, că atunci nimeni nu se gândea la oameni. Omul nu costa nimic, energia costa scump. Acum e invers, energia nu costă nimic, omul costă scump.”

Parlamentul European a adoptat o Rezoluție prin care cere Comisiei Europene să efectueze o evaluare a Directivei referitoare la orarul de vară și să prezinte propuneri de revizuire a acesteia. Presa europeană scrie că Finlanda este țara care face lobby pentru eliminarea procedurii de trecere la ora de vară în Uniunea Europeană, o petiție în acest sens fiind semnată de peste 70 000 de finlandezi. Totuși, nicio țară din comunitatea europeană nu poate face acest lucru în mod unilateral, fiind nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău