Republica Moldova, sub pericolul propagandei rusești

  • 28 Aprilie 2017 20:41
0%
00:00:00
00:00:00

Posturile de televiziune din Federația Rusă, retransmise pe teritoriul Republicii Moldova difuzează mesaje cu caracter propagandistic și manipulator, anti-europene, anti-occidentale și anti-ucrainene, susțin experții media, într-un studiu lansat astăzi de Asociația Presei Independente.

Posturile de televiziune Pervâi Kanal, REN TV, RTR, NTV și STS din Federația Rusă, retransmise în Republica Moldova de către radiodifuzori locali, au fost monitorizate de experții Asociației Presei Independente. Au fost analizate emisiunile care au abordat subiecte precum situația internă din Ucraina, UE, SUA, Republica Moldova și relațiile cu Rusia, implicarea NATO în conflicte regionale și internaționale. 

„Materialele jurnalistice care au vizat subiectele sensibile au fost abordate de posturile rusești monitorizate din perspectiva vinovăției Ucrainei, a Uniunii Europene, SUA și NATO în tot ce se întâmplă negativ în regiune sau în lume; a promovării și susținerii poziției oficiale a Rusiei și a rolului Federației Ruse și a conducătorului ei Vladimir Putin de unic luptător adevărat împotriva terorismului, de apărător fidel al valorilor democratice și al creștinătății în condițiile în care UE degradează moral și este pe cale de destrămare, iar SUA și NATO urmăresc doar scopuri de război și destabilizare”, a declarat directorul executiv al API, Petru Macovei.

Potrivit lui Petru Macovei, în materialele jurnalistice ale posturilor rusești au fost folosite diverse modalități de manipulare, precum exacerbarea faptelor, eliminarea subiectelor conflictuale, exprimarea opiniilor proprii ale jurnaliștilor în materialele informative, citarea frecventă a unor experți necunoscuți și repetarea unor idei false.

„O altă modalitate de manipulare a publicului se referă la tonalitatea pe care o abordează autorii acestor emisiuni. Atunci când vorbesc despre Rusia și despre rolul ei, faptele sunt relatate pe o tonalitate joasă și blândă, iar atunci când vorbesc despre europeni și americani, tonalitatea vocii se ridică, se accentuează anumite cuvinte acuzatoare. Unul dintre prezentatori are și o expresie pe care o utilizează de câteva ori pe emisiune „Și asta încă nu e tot”, pentru a inocula publicului că urmează ceva și mai rău”, a declarat Petru Macovei.

Republica Moldova este sub pericolul propagandei rusești, a atenționat reprezentanta Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Olga Guțuțui.

„Ca urmare a constatărilor raportului de astăzi, CCA va reveni la aceste monitorizări, pentru că ele trebuie să fie permanente și nu o dată la câțiva ani, ca să avem o soluție pusă pe masă. Vorbim despre propaganda externă, avem deja și propaganda internă care ne înăbușă dar din păcate, soluții concrete care să remedieze această situație nu avem”, a constatat Olga Guțuțui.

API a monitorizat cele cinci posturi TV în perioada 27 martie 2017 – 26 aprilie 2017. Experții urmează să elaboreze recomandări pentru a asigura protecția spațiului informațional al Republicii Moldova de mesajele propagandistice, false și manipulatorii, retransmise de televiziune din străinătate.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău