Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

  • 10 Februarie 2017 13:35
Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să ofere adăposturi victimelor violenței în familie şi să asigure asistenţa psihologică şi juridică a acestora, în baza Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută şi drept „Convenția de la Istanbul”.

Documentul a fost semnat de Republica Moldova la Strasbourg, la 6 februarie, și urmează să fie ratificat de Parlament, transmite IPN.

Centrul International „La Strada” salută gestul autorităților şi îşi exprimă speranţa că în curând documentul va fi ratificat. Directoarea programului Femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a precizat că simbolic, semnarea Convenției înseamnă că statul recunoaşte problema violenţei faţă de femei, a violenţei în familie şi se aliniază la standardele internaționale în domeniu. Odată cu ratificarea Convenţiei, autorităţile îşi asumă angajamentul să asigure servicii pentru protecţia victimelor, a copiilor acestora şi să creeze un mecanism de asigurare a compensațiilor.

Obiectivul Convenției este toleranţa zero față de violenţa în familie. În timp, tratatul își propune să schimbe şi mentalitatea cetăţenilor, astfel ca să fie creată o societate fără violenţă.

Daniela Misail-Nichitin a menţionat că după ratificare, monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei se realizează periodic de către un grup de experţi independenţi. Un raport în acest sens este publicat odată la patru ani.

Convenţia de la Istanbul este un document de cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană, referitor la prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice. Republica Moldova este cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chişinău
9,22 °C
cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,1 m/s
Sun
14 °C
Mon
17 °C
Tue
15 °C
Wed
15 °C
Thu
18 °C

Curs oficial BNM 21 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5200 -0.0000
USD 17.6396 -0.0000
RON 4.1166 -0.0000
UAH 0.7178 -0.0000
RUB 0.2751 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău