Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

  • 10 Februarie 2017 13:35
Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să ofere adăposturi victimelor violenței în familie şi să asigure asistenţa psihologică şi juridică a acestora, în baza Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută şi drept „Convenția de la Istanbul”.

Documentul a fost semnat de Republica Moldova la Strasbourg, la 6 februarie, și urmează să fie ratificat de Parlament, transmite IPN.

Centrul International „La Strada” salută gestul autorităților şi îşi exprimă speranţa că în curând documentul va fi ratificat. Directoarea programului Femei în cadrul Centrului Internaţional „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a precizat că simbolic, semnarea Convenției înseamnă că statul recunoaşte problema violenţei faţă de femei, a violenţei în familie şi se aliniază la standardele internaționale în domeniu. Odată cu ratificarea Convenţiei, autorităţile îşi asumă angajamentul să asigure servicii pentru protecţia victimelor, a copiilor acestora şi să creeze un mecanism de asigurare a compensațiilor.

Obiectivul Convenției este toleranţa zero față de violenţa în familie. În timp, tratatul își propune să schimbe şi mentalitatea cetăţenilor, astfel ca să fie creată o societate fără violenţă.

Daniela Misail-Nichitin a menţionat că după ratificare, monitorizarea implementării prevederilor Convenţiei se realizează periodic de către un grup de experţi independenţi. Un raport în acest sens este publicat odată la patru ani.

Convenţia de la Istanbul este un document de cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană, referitor la prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice. Republica Moldova este cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
22,88 °C
câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:3,6 m/s
Wed
20 °C
Thu
21 °C
Fri
21 °C
Sat
20 °C
Sun
22 °C

Curs oficial BNM 24 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5934 -0.1005
USD 17.5245 -0.0273
RON 4.1507 -0.0193
UAH 0.6835 -0.0012
RUB 0.2773 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău