Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

  • 10 Februarie 2017 13:35
Republica Moldova și-a luat angajamente internaționale de protejare a victimelor violenței domestice

Autoritățile Republicii Moldova s-au angajat să ofere adăposturi victimelor violenței în familie și să asigure asistența psihologică și juridică a acestora, în baza Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută și drept „Convenția de la Istanbul”.

Documentul a fost semnat de Republica Moldova la Strasbourg, la 6 februarie, și urmează să fie ratificat de Parlament, transmite IPN.

Centrul International „La Strada” salută gestul autorităților și își exprimă speranța că în curând documentul va fi ratificat. Directoarea programului Femei în cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Daniela Misail-Nichitin, a precizat că simbolic, semnarea Convenției înseamnă că statul recunoaște problema violenței față de femei, a violenței în familie și se aliniază la standardele internaționale în domeniu. Odată cu ratificarea Convenției, autoritățile își asumă angajamentul să asigure servicii pentru protecția victimelor, a copiilor acestora și să creeze un mecanism de asigurare a compensațiilor.

Obiectivul Convenției este toleranța zero față de violența în familie. În timp, tratatul își propune să schimbe și mentalitatea cetățenilor, astfel ca să fie creată o societate fără violență.

Daniela Misail-Nichitin a menționat că după ratificare, monitorizarea implementării prevederilor Convenției se realizează periodic de către un grup de experți independenți. Un raport în acest sens este publicat odată la patru ani.

Convenția de la Istanbul este un document de cel mai înalt nivel în Uniunea Europeană, referitor la prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și a violenței domestice. Republica Moldova este cel de-al 44-lea stat semnatar al tratatului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
34
Cer senin
Umiditate:20 %
Vint:5,1 m/s
Fri
27
Sat
25
Sun
23
Mon
23
Tue
24

Curs oficial BNM 07 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6789 -0.0106
USD 16.6157 -0.0223
RON 4.0694 -0.0038
UAH 0.6000 -0.0012
RUB 0.2261 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău