Republica Moldova și Ucraina vor fi incluse în coridorul vertical de gaze naturale al Europei Centrale și de Sud-Est
-
18 Ianuarie 2024 09:52
Grecia va găzdui în perioada 18-19 ianuarie o reuniune ministerială a statelor membre a CESEC, organizația care asigură conectivitatea cu gaze în Europa Centrală și de Sud Est. Cu această ocazie Ucraina și Republica Moldova vor adera la așa-numitul proiect Coridorul Vertical prin care este configurat fluxul de gaze naturale lichefiate care intră în Europa prin porturile grecești. Michaela Lambrinidou, transmite RADOR.
Atena va găzdui în perioada 18-19 ianuarie reuniunea ministerială a statelor membre CESEC, adică conectivitatea cu gaze în Europa Centrală și de Sud Est. Scopul acestui grup este de a coordona eforturile de facilitare a realizării proiectelor transfrontaliere și transeuropene care să ducă la diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, precum și armonizare implementarii regulilor care să faciliteze aceste proiecte.
Dezvoltarea infrastructurilor care întăresc interconectarea piețelor de energie electrică și gaze naturale din regiune va face obiectul dezbaterilor de la Atena, iar în marja conferinței va fi semnat un memorandum de înțelegere pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova în proiectul Coridorul Vertical la care deja participă Grecia, Bulgaria, România și Ungaria.
Noul memorandum privind Coridorul Vertical va contribui la configurarea fluxului de gaze provenite din terminalele de gaz natural lichefiat de la Revithoussa și Alexandroupolis de pe teritoriul Greciei, precum și din celelalte terminale din Grecia care acum se află în faza de luarea deciziei finale de investiție. Noua infrastructură va conecta conductele Greciei cu cele aflate la granițele de nord și va transporta gaze naturale care vor ajunge în Grecia fie prin conducte, fie livrate către sistemul de transport elen prin terminalul Revithoussa sau prin nou unitate plutitoare de stocare și regazificare Gastrade din Alexandroupolis care urmează să devină operațională în luna martie.
De la Alexandroupolis gazul va ajunge în Bulgaria, în România, Macedonia de Nord, Serbia și la est până în Moldova și Ucraina și la vest până în Ungaria și Slovacia. La lucrările de două zile ale CESEC va fi abordată și dezvoltarea unor interconexiuni electrice internaționale din surse de energie regenerabilă, infrastructuri de stocare a energiei, dar și noile tehnologii, precum hidrogenul, combustibilii regenerabili și captarea, utilizarea și stocarea carbonului
La reuniunea de la Atena vor participa miniștrii energiei din 13 țări membre ale CESEC. România va fi reprezentată de ministrul energiei Sebastian Burduja și Grecia de ministrul Theodoros Skylakakis.