Republica Moldova și Ucraina își vor consolida cooperarea în domeniul protecției mediului

  • 08 August 09:35
Republica Moldova și Ucraina își vor consolida cooperarea în domeniul protecției mediului

Republica Moldova și Ucraina vor colabora mai eficient în domeniul protecției mediului, notificându-se reciproc despre activitățile ce ar putea afecta mediul și participând la proceduri comune de evaluare a situației ecologice.

Acest lucru va fi posibil după ce ieri, 7 august, Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre pentru începerea negocierilor și semnarea unui acord cu Ucraina privind implementarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier (Convenția Espoo). 

Potrivit ministrului Mediului, Sergiu Lazarencu, acest acord întărește relațiile de bună vecinătate și protejează mediul ambelor țări. „Convenția privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontalier va îmbunătăți cooperarea între Republica Moldova și Ucraina oferind un cadru legal și procedural pentru evaluarea și gestionarea impactului asupra mediului, încurajând o comunicare regulată pentru identificarea și soluționarea bilaterală a problemelor de mediu”, a punctat Sergiu Lazarencu la ședința de Guvern.

În urma semnării acordului la Kiev, va fi creată o Comisie comună pentru evaluarea impactului asupra mediului. Aceasta va facilita procesul de evaluare, va spori accesul publicului la informații și va ajuta la identificarea soluțiilor de reducere a afectării mediului.

Convenția Espoo, la care Moldova a aderat în 1993, prevede că impactul asupra mediului al activităților planificate este evaluat din timp, pentru prevenirea și reducerea efectelor negative asupra mediului. 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Tue
20
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău