Republica Moldova și România vor implementa un proiect comun de electrificare a liniei de cale ferată peste Prut
-
09 Februarie 13:25
![Republica Moldova și România vor implementa un proiect comun de electrificare a liniei de cale ferată peste Prut Republica Moldova și România vor implementa un proiect comun de electrificare a liniei de cale ferată peste Prut](https://media.radiochisinau.md/image/202502/640x360/252329-206663.jpg)
Republica Moldova și România vor implementa un proiect comun de electrificare a liniei de cale ferată care unește orașele Iași (România) și Ungheni (Republica Moldova). Implementarea acestei inițiative, care va dura 36 de luni, ar putea fi un prim pas pentru extinderea căii ferate electrificate până la Chișinău.
Proiectul prevede electrificarea liniei feroviare deja existente: România, com. Ungheni - mun. Ungheni (incluzând traversarea râului Prut și a graniței dintre Republica Moldova și România), Republica Moldova.
Solicitat de MOLDPRES, vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că acest proiect este de o importanță majoră pentru Republica Moldova, fiind primul pas în strategia națională de electrificare a tronsonului Iași - Ungheni - Chișinău, parte a coridorului feroviar inclus în rețeaua TEN-T, Baltic Sea – Black Sea – Aegean Sea corridor.
În cadrul proiectului se vor desfășura lucrări de întreținere și reabilitare a podului Eiffel peste râul Prut, care includ înlocuirea elementelor uzate, instalarea prinderilor și izolatorilor, montarea consolelor pentru asigurarea gabaritului catenarei.
De asemenea, lucrările includ săparea fundațiilor, instalarea stâlpilor și echiparea acestora cu dispozitivele necesare pentru funcționarea sistemului de electrificare, toate activitățile fiind desfășurate în perimetrul infrastructurii feroviare deja existente.
Pentru obținerea resurselor pentru implementare proiectului, întreprinderea Calea Ferată din Moldova, cu suportul Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a aplicat, alături de Compania Națională Căi Ferate din România la mecanismul Comisiei Europene Connecting European Facility (CEF).
Durata de realizare a activităților planificate este de 36 de luni. Începerea construcției depinde de data semnării contractului, care, la rândul său, este influențată de durata procedurii de achiziție a lucrărilor, a precizat MIDR, pentru MOLDPRES.