Republica Moldova și Carolina de Nord au semnat un memorandum de cooperare pentru următorii cinci ani

  • 19 Martie 17:01
Republica Moldova și Carolina de Nord au semnat un memorandum de cooperare pentru următorii cinci ani

Republica Moldova și Statul Carolina de Nord (SUA) au semnat o versiune revizuită și completată a memorandumului de cooperare pentru următorii cinci ani. Prim-ministrul Dorin Recean a menționat că anul acesta se împlinesc 25 de ani de la constituirea parteneriatului de colaborare cu statul american Carolina de Nord. Pe parcursul acestei perioade, au fost realizate și continuă acțiuni și proiecte multiple în domeniul educațional, pe dimensiunea securității și apărării, precum și cea ce privește cooperarea umanitară. „Este un sprijin cu impact benefic direct asupra cetățenilor noștri, în particular a copiilor, a studenților, a categoriilor social-vulnerabile pentru care le rămânem recunoscători prietenilor noștri din Carolina de Nordˮ, a declarat premierul la conferința de presă prilejuită de semnarea documentului, transmite IPN.

Secretara de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall, spune că este un moment semnificativ, deoarece a fost semnat cel de-al șaselea memorandum de înțelegere pentru a reînnoi un parteneriat vital și a merge de la anul 2025 înainte. Parteneriatul dintre Carolina de Nord și Republica Moldova niciodată nu a fost mai important decât acum, în acest moment extraordinar în istorie, atunci când țara se confruntă cu aceste crize compuse, inclusiv îngrijorări ce țin de agresiunea rusească, cu dezinformare. „Acest parteneriat are un impact extraordinar asupra obiectivului Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană până în 2030 și noi o să facem tot ce ne stă în puterea nouă pentru a ne asigura că veți avea succes în ceea ce privește crearea unei țări mai prospere, mai sigure și mai dezvoltate”, a menționat Elaine Marshall. Oficiala americană a precizat că un lucru care nu se va schimba niciodată este prietenia dintre Republica Moldova și Carolina de Nord și această prietenie este oficial renovată cu semnarea acestui acord.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a conferit secretarei de stat a Carolinei de Nord, Elaine Marshall, cea mai înaltă distincție a statului „Ordinul Republicii”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău