Republica Moldova a urcat pe primul loc în clasamentul Comunității Energetice
-
12 Decembrie 2024 21:05
Republica Moldova a urcat pe primul loc în clasamentul Comunității Energetice (Energy Community), o realizare semnificativă pentru anul 2024 care reflectă progresele considerabile în domeniul energetic și al protecției mediului. Această performanță este rezultatul unei colaborări strânse a Ministerului Energiei cu instituțiile din sector precum Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), alți actori naționali importanți.
„Succesul obținut a fost posibil grație eforturilor fiecărui angajat al Ministerului Energiei, instituțiilor și întreprinderilor din sector implicate, dar și datorită sprijinului financiar și asistenței tehnice oferite de partenerii de dezvoltare al Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul Energiei.
Raportul de Implementare al Secretariatului Comunității Energetice examinează progresele în domenii ca securitatea livrărilor, liberalizarea piețelor, inclusiv unbundlingul operatorilor și accesul la rețele, integrarea regională, eficiența energetică, sursele de energie regenerabilă, performanța autorităților, etc.
Conform Raportului, Republica Moldova a înregistrat progrese semnificative în mai multe domenii-cheie ale sectorului energetic. A fost remarcat un salt impresionant în promovarea surselor de energie regenerabilă, elaborarea Planului Național de Energie și Climă și definitivarea unui sistem național de raportare a emisiilor de gaze cu efect de seră.
În ceea ce privește obiectivele pentru 2030, Moldova își propune să atingă o cotă de 27% energie din surse regenerabile în consumul final brut de energie. De asemenea, Moldova a adoptat o serie de legi și reglementări pentru a sprijini tranziția către o economie cu emisii scăzute de carbon, inclusiv legea privind acțiunea climatică din 2024.
Un alt punct important este securitatea aprovizionării cu energie. Potrivit Raportului, Republica Moldova a demonstrat o performanță de 100% în asigurarea stocurilor de securitate de gaze naturale, fiind în continuare pregătită pentru a gestiona o eventuală criză pe malul drept, determinată de incertitudinea livrărilor de gaze în stânga Nistrului.
Cu toate acestea, raportul subliniază că sunt necesare încă îmbunătățiri în anumite domenii, cum ar fi completarea transpunerii reglementărilor europene și finalizarea strategiei pe termen lung pentru neutralitatea climatică până în 2050.
Rezultatele raportului plasează Moldova pe harta actorilor de top în domeniul energetic din regiune și marchează un pas important în drumul său spre integrarea în piața energetică a Uniunii Europene.