Republica Moldova se află pe penultimul loc din regiunea emergentă a Europei la investiții străine. Polonia și România ocupă primele două poziții

  • 30 Octombrie 2023 15:34
Republica Moldova se află pe penultimul loc din regiunea emergentă a Europei la investiții străine. Polonia și România ocupă primele două poziții

Valoarea intrărilor nete de investiții străine directe în Republica Moldova a constituit anul trecut 587 milioane de dolari, în creștere cu 177 milioane de dolari față de 2021, arată un raport publicat de Emerging Europe.

Potrivit raportului, în pofida creșterii cu circa 43% a intrărilor nete de investiții străine directe, Republica Moldova se află pe locul 22 din 23 de state din regiunea emergentă a Europei, scrie moldstreet.md.

Mai rău decât în Kosovo și Armenia

Doar Azerbaidjanul stă mai prost ca Republica Moldova, pentru că în această țară ieșirile de investiții au depășit intrările cu circa 4,5 miliarde de dolari.

Studiul relevă că valoarea intrărilor nete de investiții străine directe (ISD) în Macedonia de Nord a fost cu circa 200 milioane dolari mai mare comparativ cu Republica Moldova, în Kosovo – cu circa 40%, în Armenia – de aproape două ori (998 milioane dolari), iar în Georgia – de 3,4 ori mai mare (două miliarde de dolari).

Chiar și în Ucraina, lovită grav de agresiunea militară a Rusiei, valoarea intrărilor nete de investiții străine directe a fost mai mare.

Polonia și România conduc clasamentul

Potrivit Emerging Europe, anul trecut în cele 23 de state incluse ca parte a regiunii emergente a Europei intrările de ISD au constituit circa 85,5 miliarde de dolari, cu două procente mai mici decât în 2021, după o creștere masivă de 64 la sută în 2021 comparativ cu 2020.

Lideră la atragerea ISD este Polonia cu circa 29,5 miliarde de dolari, urmată la mare distanță de România – cu un volum de 11,3 miliarde, Cehia – cu 9,85 miliarde de dolari, Ungaria – cu 8,6 miliarde și Serbia – cu 4,6 miliarde de dolari.

La nivel global, în 2022 investițiile străine directe au scăzut cu 12% și s-au ridicat la 1,3 trilioane de dolari, după o revenire puternică în 2021, ca urmare a scăderii abrupte induse de Covid-19 în 2020, potrivit celui mai recent Raport mondial privind investițiile al Conferinței Națiunilor Unite privind comerț și dezvoltare (UNCTAD).

Agenția ONU consideră că declinul a fost, în principal, rezultatul unor volume mai mici de fluxuri financiare și tranzacții în țările dezvoltate. Încetinirea a fost determinată de crize care se suprapun: războiul din Ucraina, prețurile ridicate la alimente și energie și presiunile datoriei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,12 m/s
Tue
19
Wed
13
Thu
13
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău