Republica Moldova s-a situat pe locul 33 în clasamentul Open Budget Index
-
31 Ianuarie 2018 16:48
Republica Moldova s-a situat pe locul 33 din 115 țări în clasamentul Open Budget Index, care măsoară nivelul de transparență bugetară. Țara noastră a acumulat 58 de puncte din 100, peste media globală de 42 de puncte. Instituțiile din Republica Moldova oferă informații bugetare limitate, situându-se lângă Slovacia și Polonia, depășind Ucraina și Ungaria, dar înregistrând un scor mai mic decât România.
Cel mai mic scor se atestă la implicarea cetățenilor.
Evaluarea a fost realizată la nivel local de Centrul Analitic Expert-Grup care a luat în considerare trei aspecte: transparența în procesul de elaborare a bugetelor, supravegherea acestui proces de către Parlament și Curtea de Conturi și implicarea cetățenilor în luarea deciziilor. Experții au constatat că antrenarea publicului larg la aprobarea documentelor bugetare este veriga slabă, fiind înregistrat un scor de 7 puncte din 100 posibile.
Guvernul nu reușește să implice cetățenii în procesul de elaborare a bugetului, din cauza lipsei de instrumente și a valorificării slabe a mecanismelor existente, susține directorul de programe al Expert-Grup, Dumitru Budianschi.
„Participarea cetățenilor, participarea publică este un subiect relativ nou care în ultimele rapoarte a început să se contureze ca evaluare separată cu metodologie bine pusă la punct. Media globală este de doar 12 puncte. Moldova are doar 7 puncte, alătur de Republica Cehă și România, cu un nivel jos de participare”, a precizat el.
Rezultatele Republicii Moldova în acest clasament au servit drept precondiții pentru asistența acordată de Uniunea Europeană, dar problemele reliefate de cercetare relevă faptul că este necesară continuare acestui sprijin, a subliniat șeful adjunct al Secției de operațiuni din cadrul Delegației UE, Marco Gemmer.
„Rezultatele acestui studiu ne permit să identificăm activități care vor ajuta la un scor mai bun în următorul clasament. Știm ce trebuie făcut, iar ținta trebuie să fie implicarea cetățenilor”, spune Marco Gemmer.
Autoritățile declară că vor să îmbunătățească transparența bugetară și pe cea a finanțelor publice. Ministrul Finanțelor, Octavian Armașu:
„În ceea ce ține de transparența finanțelor publice, vrem să avem un salt calități, sperăm că anul acesta să reușim, pe domeniul achizițiilor publice, cu sistemul de achiziții publice electronice. Ne ambiționăm să mergem cu o transparentizare mai mare a felului cum se cheltuie banii publici de către instituții, doar că aici trebuie eforturi IT semnificative și vedem cum reușim din resursele pe care le avem”.
Republica Moldova a fost introdusă pentru prima dată în clasamentul Open Budget Index, fiind analizate documentele bugetare pentru anii 2015, 2016 și 2017.