Republica Moldova riscă să nu semneze Acordul de asociere în 2013

  • 28 Ianuarie 2013 09:36
Republica Moldova riscă să nu semneze Acordul de asociere în 2013

Republica Moldova a încheiat săptămâna trecută o nouă rundă de negocieri pe marginea Acordului de asociere și a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană.

Tratativele ar urma să se încheie în primăvara acestui an. Experții afirmă însă că mai este mult de făcut pentru a atinge standardele europene, iar criza politică de la Chișinău riscă să împiedice semnarea Acordului de asociere în acest an. 

Republica Moldova ar putea finaliza negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană în luna martie, în cadrul următoarei runde care se va desfășura la Bruxelles, a declarat joi ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc, negociatorul-șef din partea Republicii Moldova. El a precizat că au fost finalizate negocierile asupra textelor juridice, s-a convenit asupra accesului pe piață a serviciilor și părțile sunt aproape de a găsi un consens privind aplicarea taxelor vamale și a accesului pe piață a bunurilor.

Tot în primăvara acestui an ar urma să fie finalizate și negocierile pe marginea acordului de asociere a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe și integrării europene, Natalia Gherman. Potrivit acesteia, Republica Moldova și Uniunea Europeană au intrat în etapa finală a procersului de negocieri.

Parlamentul a votat practic toate legile importante pentru semnarea acestor documente, urmează implementarea lor, a declarat la Radio Chișinău analistul politic, Roman Mihăiș. El însă a menționat că în cazul în care criza politică va perpetua și se va ajunge la alegeri anticipate, atunci Republica Moldova riscă să nu semneze Acordul de asociere în acest an.

Acordul de liber schimb înseamnă integrarea Republicii Moldova în spațiul economic comunitar, dar există foarte puține companii care au produse de calitatea necesară pentru a fi exportate în Uniunea Europeană, consideră analistul economic Roman Chircă. Potrivit acestuia, Acordul de liber schimb nu va aduce beneficii în termen scurt.

Amintim că Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de asociere, care va cuprinde Zona de liber schimb în ianuarie 2010.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
20,24
Nori împrăștiați
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău