Republica Moldova renunță la lămpile și termometrele cu mercur

  • 06 Aprilie 2017 12:18
Republica Moldova renunță la lămpile și termometrele cu mercur

Republica Moldova s-a angajat să elimine importul și utilizarea produselor cu conținut de mercur prin ratificarea Convenției de la Minamata. În particular, convenția stabilește lista de produse cu adaos de mercur și data de stopare a fabricării, importului sau exportului acestora.

La evenimentul organizat cu ocazia ratificării convenției, ministrul mediului Valeriu Munteanu a declarat că există suficiente studii care demonstrează că mercurul este extrem de periculos în egală măsură pentru sănătate și pentru mediu, transmite IPN.

Ministrul a precizat că deja a fost adoptat cadrul legal care interzice importul și plasarea produselor cu mercur în Moldova, iar intenția autorităților este să scoată definitiv din uz produsele cu mercur. „Avem circa două milioane de becuri cu mercur în diverse instituții. Acestea trebuie să fie colectate și reciclate. În acest sens, va exista un centru de stat care va pregăti infrastructura de preluare a acestor produse cu titlu gratuit. Lămpile și termometrele care mai sunt în uz vor ajunge la o linie unde mercurul va fi scos, depozitat și transportat”, a mai spus ministrul mediului.

Reprezentanta United Nations Environment Programme, Giovanna Chiodi Moiré, a spus că peste 40 de state au ratificat Convenția de la Minamata privind mercurul și a mulțumit conducerii Republicii Moldova că s-a alăturat acestui angajament global.

Managerul Oficiului pentru prevenirea poluării mediului pe lângă Ministerul Mediului, Tatiana Țugui, a menționat că mercurul migrează din mediu și ajunge pe masa consumatorilor prin diverse produse. Peștele este unul din produsele care absoarbe foarte bine mercurul din apă. Mercurul are impact negativ asupra sistemului nervos. Mai ales vulnerabili sunt copiii.

Deși Republica Moldova nu produce mercur, pe piața internă sunt însă plasate un șir de produse cu conținut de mercur, cum ar fi: tuburi fluorescente, baterii și acumulatori, dispozitive de măsurare. Acestea, dacă nu sunt tratate în mod corespunzător, prezintă pericol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:7,2 m/s
Fri
21
Sat
18
Sun
17
Mon
13
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău