Republica Moldova rămâne fără brandul de cognac, șampanie sau cahor

  • 03 Iulie 2013 13:37
Republica Moldova rămâne fără brandul de cognac, șampanie sau cahor

Republica Moldova nu va mai putea produce băuturi alcoolice cu brandul cognac, șampanie, sau cahor, potrivit acordului cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole, semnat ieri la Bruxelles.

În opinia analistului politic, Eugen Revenco, acest lucru va afecta exporturile moldovenești. Pe de altă parte, expertul Viorel Chivriga susține însă că, pe termen lung, producătorii autohtoni vor obține mai multe beneficii în urma acestui acord. 
 
Acordul cu privire la protecția indicațiilor geografice ale produselor agricole riscă să influențeze negativ exportul produselor alcoolice pe piețele tradiționale, cum este Rusia. În plus, nu este sigur că autoritățile au luat măsurile de precauție necesare pentru a compensa pagubele producătorilor moldoveni, a declarat postului nostru de radio expertul  Eugen Revenco de la Asociația pentru Politică Externă.
 
Pe de altă parte, expertul independent Viorel Chivriga afirmă că și fără semnarea acestui acord Republica Moldova urma să se conformeze standardelor internaționale în privința protejării indicațiilor geografice. Pe termen lung însă, producătorii autohtoni vor avea de câștigat, deoarece vor deveni mai credibili pe piața europeană, potrivit lui Viorel Chivriga.
  
Ieri la Bruxelles a fost semnat și Acordul privind liberalizarea spațiului  aerian cu Uniunea Europeană. Potrivit lui Eugen Revenco, acest acord nu prevede crearea unui spațiu aerian comun, cum s-a vehiculat greșit în presa de la noi, și nici venirea automată a companiilor low-cost  în Republica Moldova.

Pe de altă parte, ministrul transporturilor, Anatol Șalaru susține că odată cu semnarea acordului, s-a dat un semnal partenerilor europeni că aviația din Republica Moldova corespunde standardelor internaționale. Anatol Șalaru a precizat că în următorii trei ani Chișinăul trebuie să adopte un șir de acte normative pentru armonizarea legislației interne cu cea europeană.
  
Amintim că cele două acorduri au fost semnate ieri în cadrul celei de-a 14-a reuniuni a Consiliului de Cooperare Republica Moldova-Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Câțiva nori
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău