Republica Moldova primește 63 de milioane de dolari din partea USAID pentru a face față crizelor

  • 17 August 2022 18:00
Republica Moldova primește 63 de milioane de dolari din partea USAID pentru a face față crizelor

Statele Unite ale Americii oferă Republicii Moldova prin intermediul USAID 63 de milioane de dolari. Banii sunt oferiți în calitate de sprijin pentru multiplele crize cu care se confruntă Republica Moldova după invazia Rusiei în Ucraina. Amendamentele la acordurile de asistență au fost semnate astăzi de șeful misiunii USAID Moldova, Scott Hocklander, și ministrul finanțelor, Dumitru Budianschi, transmite IPN.

Din suma totală de  63 de milioane de dolari, 46,3 milioane sunt destinate creșterii  economice durabile a Republicii Moldova. Fiind vorba de accelerarea securității energetice prin integrarea cu sistemul energetic european, creșterea volumului de energie regenerabilă și atragerea investițiilor în producerea energiei interne și în eficiența energetică.

De asemenea, banii sunt destinați creșterii competitivității sectorului agricol în domenii cheie, precum vinificația, producerea fructelor, strugurilor de masă, pomușoarelor și mierii.

În același timp, 16,7 milioane de dolari sunt alocați programelor destinate consolidării democrației participative. Va fi acordat sprijin suplimentar instituțiilor mass-media independente și va fi extins suportul pentru procesele electorale credibile și concurența politică echitabilă.

„Invazia brutală și nejustificată a Rusiei în Ucraina a accentuat provocările cu care se confruntă Republica Moldova după doi ani de pandemie. Prin aceste fonduri adiționale, dorim să demonstrăm angajamentul nostru față de poporul moldovenesc și să consolidăm cooperarea noastră care se bazează pe 30 de ani de parteneriat productiv și de succes. Sperăm că aceste fonduri adiționale vor contribui la reziliența Moldovei și vor ajuta această țară mică cu inimă mare să treacă peste provocări, în timp ce se îndreaptă ferm spre UE”, a spus șeful misiunii USAID Moldova.

După acordarea sumei de 63 de milioane de dolari, suma totală a grantului oferit de SUA Republicii Moldova în cadrul Acordurilor de Asistență semnate în 2016 este de 153,2 milioane de dolari.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:3,09 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău