Republica Moldova participă la un atelier internațional în domeniul mediului

  • 18 Noiembrie 2021 10:37
Republica Moldova participă la un atelier internațional în domeniul mediului

Mai multe subiecte ce țin de asigurarea respectării legislației de mediu sunt discutate la Atelierul regional pentru țările Parteneriatului Estic, desfășurat în perioada 17-18 noiembrie, în cadrul proiectului regional Uniunea Europeană pentru Mediu/EU4Environment. Atelierul este inițiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în colaborare cu instituțiile de mediu din țările partenere, inclusiv Republica Moldova, transmite MOLDPRES.

Ieri, în cadrul evenimentului au fost prezentate Studiile privind Sistemele de asigurare a respectării legislației de mediu în Moldova și Armenia, realizate de OECD în perioada 2020-2021, scrie sursa citată.

"Cele trei instituții ce cooperează în domeniul asigurării respectării legislației de mediu în R. Moldova sunt Ministerul Mediului, Agenția de Mediu și Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Elaborarea politicilor de mediu și funcțiile de autorizare și control sunt clar separate, iar activitatea agenților și inspectorilor este sub supraveghere. Totuși, numărul angajaților în domeniul autorizării din cadrul Agenției și Inspectoratului ar trebui să fie mărit, ceea ce ar spori performanțele instituțiilor, acestea devenind astfel mai eficiente și mai transparente”, au apreciat participanții la forum.

De asemenea, au fost punctați pașii care ar putea fi luați în considerație pentru a consolida performanța Agenției de Mediu și Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Aceștia ar consta în optimizarea supravegherii activităților acestora, regândirea structurii cu un nivel înalt de fragmentare, diminuarea riscurilor de corupție identificate în cadrul Agenției și Inspectoratului, implementarea unui program de instruire, adaptat pentru angajați și inspectori în baza unei analize a deficitului de competențe, digitalizarea activității și serviciilor etc.

Atelierul este desfășurat în cadrul Proiectului „Uniunea Europeană pentru Mediu” (EU4Environment), care susține cele șase țări ale Parteneriatului Estic - Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina - să-și păstreze capitalul natural și să sporească bunăstarea oamenilor din punct de vedere al mediului. Proiectul este finanțat de UE și implementat de cinci organizații partenere: OCDE, CEE ONU, Programul ONU pentru Mediu (UN Environment), Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) și Banca Mondială, cu un buget de aproximativ 20 de milioane de euro. Perioada de implementare a proiectului este 2019-2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău