Republica Moldova ocupă ocupă locul 68 în clasamentul mondial al statului de drept din 2023

  • 26 Octombrie 2023 08:10
Republica Moldova ocupă ocupă locul 68 în clasamentul mondial al statului de drept din 2023

Republica Moldova ocupă locul 68 mondial în „Indexul Statului de Drept” pe 2023, care măsoară nivelul la care 142 de țări din lume aderă la principiile statului de drept, realizat de World Justice Project (WJP).

La nivel regional (Europa de Est și Asia Centrală), Republica Moldova ocupă locul 6 din 15 țări aflate în clasament.

Republica Moldova ocupă ocupă locul 68 în clasamentul mondial al statului de drept din 2023

România ocupă locul 40 în lume și locul 27 la nivel regional din 31 de țări din Uniunea Europeană, Asociația Europeană a Liberului Schimb și regiunea Americii de Nord.

Țările cu cele mai mici scoruri din regiune sunt Grecia, Bulgaria și Ungaria.

Potrivit raportului, publicat miercuri, Danemarca ocupă primul loc, urmată de Norvegia, Finlanda, Suedia și Germania.

Statele aflate la baza clasamentului mondial privind statul de drept, potrivit WJP, sunt Venezuela, urmată de Cambodgia, Afganistan, Haiti și Republica Democratică Congo, conform Agerpres.

World Justice Project constată, în cel de-al șaselea index elaborat consecutiv, că statul de drept s-a erodat din nou în majoritatea țărilor în acest an.

Din 2016, aplicarea principiilor statului de drept a scăzut în 78% dintre țările studiate. Factorul statului de drept care a scăzut cel mai mult între 2016 și 2023 îl reprezintă drepturile fundamentale - în scădere în 77% din țări.

În ultimii șapte ani, scorurile Indexului pentru Constrângeri asupra puterilor guvernamentale au scăzut în 74% dintre țări. În întreaga lume, parlamentele, sistemul judiciar și societatea civilă - inclusiv mass-media - au pierdut teren în ceea ce privește controlul asupra puterii executive, arată World Justice Project.

1 este cea mai bună poziție în clasamentul Indexului WJP privind statul de drept.

„Lumea rămâne prinsă într-o recesiune a statului de drept, caracterizată prin depășirea puterii executive, restrângerea drepturilor omului și sistemele de justiție care nu reușesc să satisfacă nevoile oamenilor”, a declarat cofondatorul și președintele WJP, William H. Neukom.

„Oamenii din întreaga lume plătesc prețul”, a mai spus el. Organizația World Justice Project definește statul de drept ca fiind un sistem durabil de legi, instituții, norme și angajament comunitar care asigură: responsabilitate, legi corecte, guvernare deschisă și justiție accesibilă. Un stat de drept eficient reduce corupția, combate sărăcia și bolile și protejează oamenii de nedreptăți mari și mici. Acesta stă la baza dezvoltării, a unei guvernări responsabile și a respectării drepturilor fundamentale.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău