Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

  • 18 Mai 2023 08:45
Republica Moldova marchează Ziua Internațională a Muzeelor

În Republica Moldova este marcată astăzi Ziua Internațională a Muzeelor, care anul acesta poartă genericul „Muzeele, Sustenabilitate și Bunăstare”, Informează MOLDPRES.

În această zi, începând cu ora 11.00, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei vor avea loc mai munte evenimente: atelierul educativ „Ce ascunde pământul”, laboratorul de restaurare „Din pământ în expoziție: drumul unui vas”,  Studioul de fotografie „Istoria prin obiectivul fotografului”, vernisajul expoziției temporare cu genericul „Modă și stil de viață în sec. XX. Din colecția vestimentară a MNIM” ș.a.

În aceeași zi, începând cu ora 14.00, Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău va desfășura un program cultural care va include următoarele activități: lansarea Concursului național de creație literară „Orașul meu”, în cadrul proiectului științific „Cultura promovării imaginii orașelor din R. Moldova prin intermediul artei și mitopoeticii” (Universitatea de Stat din Moldova); transmiterea vestigiilor arheologice Muzeului de Istorie a Orașului Chișinău, descoperite în rezultatul săpăturilor arheologice realizate în capitală de către Agenția Națională Arheologică; decernarea premiilor și gala Expoziției - Concurs de Artă Plastică „Arta și mitopoetica orașului” – ediția IV. Evenimentele se vor încheia cu un recital de muzică prezentat de elevii Școlii de Muzică ”Eugen Doga”.

Consiliul Internațional al Muzeelor a declarat Ziua Internațională a Muzeelor ​​în 1977. Organizația alege o temă diferită în fiecare an. Unele dintre teme au fost globalizarea, popoarele indigene, reducerea lacunelor culturale și îngrijirea mediului.

În fiecare an, toate muzeele din lume sunt invitate să participe la această zi pentru a promova rolul muzeelor, organizând activități deosebite și gratuite publicului, în jurul temei anului. Ziua Internațională a Muzeelor ​​a devenit din ce în ce mai populară de la crearea sa. De exemplu, în 2009 la această zi au asistat 20.000 de muzee din peste 90 de țări. În 2012, numărul muzeelor ​​participante a crescut la 30.000 în 129 de țări.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău