Republica Moldova marchează 33 de ani de Independență. Programul manifestărilor dedicate sărbătorii naționale

  • 27 August 07:45
Republica Moldova marchează 33 de ani de Independență. Programul manifestărilor dedicate sărbătorii naționale

Astăzi se împlinesc 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, prilej pentru care, la Chișinău, vor avea loc mai multe evenimente cultural-artistice. La celebrarea aniversării au fost invitați liderii statelor baltice de către președinta Maia Sandu, care însă nu va lua parte la eveniment din cauza îmbolnăvirii cu Covid. Ea a spus că „se simte bine, doar puțin mai obosită decât în mod obișnuit”, dar, pentru a nu crea riscuri pentru altă lume, va sta izolată în următoarele câteva zile, transmite Radio Chișinău.

Pe 27 august 1991, zeci de mii de cetățeni întruniți în Marea Adunare Națională în centrul Chișinăului au cerut Parlamentului să voteze Independența. Membrii primului legislativ au votat în acea zi Declarația de Independență, cu votul nominal al celor 278 de deputați, transmite IPN. 

Până la votarea Declarației de Independență, primul președinte al Parlamentului, regretatul Alexandru Moșanu, declara că „Republica Moldova a trecut prin încercări foarte grele, însă, ca urmare a cursului luat de evenimente din 21 august, a prăbușirii huntei ce a dat lovitura de stat, în republică a început să se desfășoare un proces de transformări radicale inițiate de Parlament, președintele republicii, Guvern și susținut în modul cel mai activ de masele largi ale populației, proces caracteristic de altfel pentru toate republicile URSS”.

Pentru prima dată ni se oferă prilejul de a formula și de a exprima năzuința de secole a poporului. Astăzi, Parlamentul Moldovei are misiunea și marea cinste de a consfinți pe cale juridică aspirațiile multor generații de moldoveni, celorlalte semințe conlocuitoare într-un act de semnificație istorică și civică fără precedent. Fiind conștienți de răspunderea pe care o purtăm în fața poporului, de misiunea pe care o avem, misiune ce izvorăște din opțiunea națională și civică, azi, prin mandatul domniilor voastre, putem să punem începutul unei noi epoci în viața Moldovei, să conturăm un viitor liber și democratic, un viitor în care drepturile omului vor sta la temelia noii puteri de stat”, spunea atunci primul președinte al țării, regretatul Mircea Snegur.

Pe 27 august 1991, la doar câteva ore după votarea Declarației de Independență, Guvernul României recunoaște independența Republicii Moldova. Astfel România este primul stat care a recunoscut independența și suveranitatea Republicii Moldova. Doctorul habilitat, profesorul Aurelian Dănilă a fost numit primul ambasador al Republicii Moldova în România, acreditat în ianuarie 1992. La 2 martie 1992 Republica Moldova a aderat la Organizația Națiunilor Unite.

Ion Hadârcă, unul din semnatarii Declarației de Independență și președinte al Frontului Popular, declara acum câțiva ani că semnarea Declarației de Independență a fost precedată de Marea Adunare Națională care a avut loc pe 27 august 1989, cu doi ani mai devreme față de momentul solemn al adoptării independenței din Parlament. Potrivit lui, manifestările din 27 august 1989 au fost apogeul mișcării naționale din actuala Republica Moldova.

Pe 27 august 1991 s-a realizat practic ceea ce s-a dorit la Marea Adunare Națională din 1989”, spunea Ion Hadârcă.

Fostul deputat își amintea că pe 27 august 1991 atmosfera din sala Parlamentului, dar și cea din Piața Marii Adunări Naționale era una specială, festivă, fiecare venea și își spunea opinia la microfon. Au fost și deputați care au fost împotriva semnării Declarației de Independență. În acea ședință, s-a votat limba română ca limbă de stat și ca imn a fost adoptat „Deșteaptă-te, române!”.

Votarea Declarației de Independență, act fondator, este marcată în fiecare an ca Ziua Independenței. Declarația originală a ars în timpul protestelor din 2009 la Chișinău, dar a fost refăcută în 2010.

 

Amintim că programul manifestărilor oficiale de astăzi, 27 august, începe la ora 08:00, cu depunerea de flori la monumentul „Maica Îndurerată” de la Complexul memorial „Eternitate”, la care vor participa președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Dorin Recean.  

La ora 09:00, membrii cabinetului de miniștri, parlamentari, deputați ai primului Parlament vor depune flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt

Premierul Dorin Recean îi va întâmpina, începând cu ora 11:00, la Casa Guvernului, pe președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, președintele Estoniei, Alar Karis, și președintele Letoniei, Edgars Rinkēvičs, invitați de șefa statului Maia Sandu să sărbătorească Ziua Independenței împreună cu cetățenii Republicii Moldova.

La ora 12:10, cei patru oficiali vor susține declarații de presă comune.

Cei trei lideri baltici vor semna o declarație comună prin care își afirmă, încă o dată, sprijinul pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. În seara zilei, liderii Estoniei, Lituaniei și Letoniei vor transmite un mesaj pentru cetățenii din R. Moldova și de pe scena din PMAN.  

În cadrul programului artistic din data de 27 august, de la ora 18:00, pe scenă vor evolua Orchestra Națională de Tineret din Moldova, Surorile Osoianu, Satoshi, Irina Rimes și cunoscuta  interpretă suedeză - Loreen.

Ziua Independenței va fi sărbătorită la nivel național în toate satele și orașele noastre cu depuneri de flori, expoziții, competiții sportive, concerte și acțiuni comemorative dedicate aniversării a 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova. 

Pe data de 28 august, în Piața Marii Adunări Naționale, va cânta interpreta din România - Delia, trupele Alternosfera din Republica Moldova și Okean Elzy din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău