Republica Moldova marchează 24 de ani de la adoptarea Constituției

  • 29 Iulie 2018 08:38
Republica Moldova marchează 24 de ani de la adoptarea Constituției

Republica Moldova marchează duminică cea de-a 24-a aniversare a adoptării Constituției. Legea Supremă a fost adoptată la 29 iulie 1994 și a intrat în vigoare pe 27 august a aceluiași an.

Constituția stipulează că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil, notează Moldpres.

Legea Supremă cuprinde opt titluri, fiecare împărțit în capitole și secțiuni. În preambulul Constituției se menționează aspirațiile seculare ale poporului de a trăi într-o țară suverană, năzuințele spre satisfacerea intereselor cetățenilor.

Se menționează, de asemenea, aspirația spre constituirea statului de drept, considerând pacea civică, democrația, demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic ca fiind valori supreme, se reafirmă devotamentul deputaților în Parlament, în calitatea lor de reprezentanți plenipotențiari ai poporului Republicii Moldova, față de valorile general-umane, dorința de a trăi în pace și bună înțelegere cu toate popoarele lumii conform principiilor și normelor unanim recunoscute ale dreptului internațional, aceștia fiind conștienți de responsabilitatea și obligațiile față de generațiile precedente, actuale și viitoare.

Constituția este legea fundamentală a statului care definește atributele statului, principiile de funcționare și obiectivele lui principale. În ea sunt înscrise cele mai importante principii ale vieții economice, politice, sociale și juridice, precum și valorile pe care se sprijină țara noastră: separația puterilor în stat, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, independența justiției, pluralismul politic ș.a. Constituția este baza juridică a întregii legislații, pe ea se întemeiază tot ansamblul instituțional și normativ.

Legea fundamentală este un corp de principii și norme care a deschis calea pentru afirmarea valorilor fundamentale ale statului de drept și ale economiei de piață, o garanție a drepturilor fundamentale ale omului, dar și a funcționării instituțiilor de bază ale statului, oferind cadrul necesar instituirii unui sistem de guvernare bazat pe drepturile inalienabile ale umanității: viață, libertate și căutarea fericirii.

Constituția Republicii Moldova este documentul cu cea mai mare autoritate de reglementare în viața publică, politică și socială a țării. Simbol al luptei poporului pentru libertate, democrație și drepturile omului, Constituția reamintește fiecărui cetățean datoria sfântă de a servi cu credință patria, de a apăra cu orice preț unitatea, suveranitatea și independența R. Moldova. 

Semnificația Constituției Republicii Moldova constă în funcțiile sale importante: realizează o sinteză a proceselor și evenimentelor din istoria poporului în lupta pentru democratizarea societății, exprimă obiectivele și doleanțele poporului, stabilește caracterul și limitele puterii statale, este o concepție asupra relațiilor din societate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău