Republica Moldova intenționează să investească 40 de milioane de euro în portul Giurgiulești

  • 08 Decembrie 2023 16:49
Republica Moldova intenționează să investească 40 de milioane de euro în portul Giurgiulești

În viitorul apropiat, Republica Moldova intenționează să modifice condițiile pentru darea în concesiune a Portului internațional liber Giurgiulești, a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, relatează "INFOTAG".

El a menționat că portul a fost dat în concesiune în anul 2005 pentru 99 de ani, în condiții nu prea favorabile pentru R. Moldova.

"Statul moldovean primește 1 mie de euro pe an din exploatarea portului. În condițiile acordului de concesiune, R. Moldova nu are mari împuterniciri", a spus ministrul, amintind că în prezent portul este deținut în proporție de 100% de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a declarat acesta la TV8.

El a explicat că pe acest teritoriu există două porturi, dintre care unul este administrat de Danube Logistic și deținut de BERD, iar al doilea este mic și deținut de stat.

"Statul are propriile sale obiective pentru aceste două bunuri. În ceea ce privește portul mic, care se pare că nu s-a dezvoltat în mod deliberat în acești ani, statul intenționează să investească 40 de milioane de euro într-o perioadă de trei-patru ani și să-l dezvolte astfel, încât portul să fie exploatat eficient", a menționat ministrul.

Pentru portul administrat de Danube Logistic, statul are un alt scop - schimbarea termenilor concesiunii, deoarece acum este evident că aceștia nu favorizează R. Moldova.

"Discutăm acest lucru cu BERD și sunt foarte încântat că banca are o înțelegere în acest sens. BERD are în vedere două opțiuni: vânzarea portului și găsirea unei soluții reciproc acceptabile împreună cu Guvernul Republicii Moldova în legătură cu acest activ", a spus Spînu.

El a spus că, după declarațiile din presă despre intenția României de a cumpăra Portul internațional liber Giurgiulești, nu a mai fost nicio acțiune din partea română, așa că "totul s-a oprit"

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău