Republica Moldova înregistrează anual circa 800 de consumatori primari de droguri

  • 26 Iunie 2018 16:51
Republica Moldova înregistrează anual circa 800 de consumatori primari de droguri

Anual, în Republica Moldova se înregistrează circa 800 de consumatori primari de droguri. Solicitat de IPN, Iurii Bucinschi, vicedirector pe servicii medicale consultative și management organizațional al Dispensarului Republican de Narcologie, a spus că în ultimii ani se atestă o scădere a numărului de adolescenți care consumă droguri. O influență pozitivă o au și orele tematice desfășurate în școli pentru a crește gradul de conștientizare a pericolului consumului de droguri.

Este crește însă numărul consumatorilor de droguri în rândul persoanelor apte de muncă. Raportul dintre bărbați și femei care utilizează stupefiante este de 75% la 25%.

Iurii Bucinschi spune că este în creștere numărul drogurilor sintetice, precum extasy, utilizate de către consumatorii începătorii. Acestea sporesc rapid dependența de narcotice. În prezent circa 500 de consumatori de droguri sunt la tratamentul cu metadonă, drog prescris ca substitut pentru dependenta de narcotice iar 625 – la tratamentul cu morfină. La evidență sunt în jur de 12 mii de persoane consumatoare de droguri.

La nivel internațional și național, la 26 iunie este marcată Ziua împotriva consumului și traficului ilicit de droguri. Consumul de stupefiante este asociat cu agravarea stării de sănătate și infectarea cu diferite boli transmisibile, precum HIV, hepatită și tuberculoză, dereglări psihologice și emoționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău