Oazu Nantoi: Dacă Ucraina nu ar fi rezistat atacului frontal al Moscovei din iarna-primăvara anului 2022, Federația Rusa ar fi ocupat și Republica Moldova

  • 08 Septembrie 2023 13:31
Oazu Nantoi: Dacă Ucraina nu ar fi rezistat atacului frontal al Moscovei din iarna-primăvara anului 2022, Federația Rusa ar fi ocupat și Republica Moldova

Dacă Ucraina nu ar fi rezistat atacului frontal al Moscovei din iarna-primăvara anului 2022, Federația Rusa ar fi ocupat și Republica Moldova, iar tancurile rusești s-ar fi oprit în cel mai bun caz, pe malul Prutului, așa cum s-a întâmplat și la 28 iunie 1940”, a afirmat, astăzi, deputatul Oazu Nantoi, în cadrul unei dezbateri publice, consacrată relațiilor Chișinăului cu Ucraina și Rusia, transmite Radio Chișinău.

Deputat Oazu Nantoi, președintele grupului parlamentar de prietenie cu Ucraina, a declarat în cadrul dezbaterii că în spatele acestui război se află ceea ce el a numit „manifestul fascismului rusesc”. Scopul Rusiei este, în opinia sa, desființarea poporului ucrainean ca etnie. Potrivit lui Oazu Nantoi, Federația Rusă nu recunoaște dreptul Republica Moldova la existență și dacă ar fi avut posibilitatea ne-ar fi ocupat și pe noi:  

Pe teritoriul Republicii Moldova se află trupele Federației Ruse și eu sunt ferm convins că dacă Ucraina nu ar fi rezistat în urma acestui atac frontal, atunci Federația Rusă ar fi ocupat și Republica Moldova și tancurile rusești s-ar fi oprit în cel mai bun caz, pe malul Prutului așa cum s-a întâmplat și la 28 iunie 1940. Situația este extrem de complicată și dramatică și eu consider că una dintre pietrele de temelie ale securității naționale a Republicii Moldova este, în primul rând, coeziunea noastră internă, iar aici avem de lucrat foarte mult, dat fiind faptul că, chiar și în cazul Ucrainei, vedem foarte multe situații absolut neplăcute și inacceptabile, când corupția la nivel înalt înflorește în condițiile războiului, cineva moare în tranșee, dar cineva profită de asta. Noi trebuie să înțelegem că Republica Moldova are probleme mari la capitolul coeziunii și în această direcție trebuie să lucrăm”, a subliniatt Oazu Nantoi.      

La rândul său, scriitorul, editorul de carte și publicistul Mircea Ciobanu a declarat în cadrul aceleiași dezbateri că, în mod paradoxal, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin a fost cel care a făcut Republica Moldova să se plaseze ferm de partea Ucrainei. Potrivit lui Mircea Ciobanu, Particul Acțiune și Solidaritate, aflat la putere, la începutul mandatului său a încercat să stabilească o relație normală cu Rusia, bazată pe principii de egalitate. Războiul din Ucraina a spulberat, însă, această iluzie.       

Poate că iluzia această ar mai fi durat dacă nu ar fi venit data de 24 februarie 2022, care a limpezit foarte mult lucrurile. Ei s-au gândit că dacă trec peste Ucraina pe care credeau că o cuceresc în câteva zile, imediat noi deveneam următorii pe lista revendicărilor. Și atunci noi trebuia să facem o alegere, eram chiar obligați. Noi acum ar trebui să susținem Ucraina pentru a ne păstra ființa noastră. Deci este o alegere nu doar etică și etnică, ci și un absolut rațională pentru păstrarea ființei noastre”, a spus Mircea Ciobanu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizate de Agenția de știri IPN cu tema „Moldova între Ucraina și Rusia”.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:4,12 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău