Republica Moldova, în contextul securității în regiunea Mării Negre și Balcani. Luminița Odobescu: Stabilitatea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova

  • 24 Mai 15:18
Republica Moldova, în contextul securității în regiunea Mării Negre și Balcani. Luminița Odobescu: Stabilitatea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova

Restabilirea păcii în zona Mării Negre este esențială, a declarat șefa diplomației române Luminița Odobescu în cadrul Forumului de Securitate la Marea Neagră și Balcani, care se desfășoară la București. Aspirațiile europene ale R. Moldova sunt prioritate pe agenda României, pentru că R. Moldova se confruntă cu atacuri hibride, dezinformări, ca să devieze de la parcursul său european, a subliniat Luminița Odobescu. Stabilitatea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova, care rămâne vulnerabilă la capitolul securitate, a spus ministrul de Externe Mihai Popșoi, informează Radio Chișinău.

Readucerea Mării Negre în zona de pace și stabilitate este primordială, dar acest lucru este extrem de dificil în condițiile acțiunilor agresive duse de Rusia, a declarat ministra de Externe a României Luminița Odobescu, în cadrul panelul de discuții „Importanța strategică a Mării Negre. De ce avem nevoie de o Marea Neagră liberă și deschisă?”. Ea a subliniat că Marea Neagră este esențială pentru securitatea energetică din regiune, pentru securitatea alimentară și pentru securitatea maritimă.

 „De mulți ani Rusia încearcă să recreeze spațiul fostei URSS prin provocarea și întreținerea unor conflicte interne și transformarea lor, evident, în conflicte înghețate, cum ar fi Transnistria, Abhazia și Osetia. Toată această politică a culminat cu războiul pe care Rusia îl duce de doi ani împotriva Ucrainei, punând în pericol securitatea europeană, securitatea euro-atlantică, securitatea noastră, a tuturor statelor din zonă.”, a declarat Luminița Odobescu.

„Stabilitatea și pacea în regiunea Mării Negre este existențială pentru R. Moldova, pentru că exporturile noastre țin de Marea Neagră și resursele energetice vor ține de Marea Neagră”, a subliniat ministrul de Externe Mihai Popșoi, în cadrul aceluiași eveniment. 

„Pentru Rep. Moldova stabilitatea, pacea, libertatea Mării Negre este de o importanță existențială. Dar mai cu seamă când vorbim de noțiunea securității alimentare, de multe ori pentru noi, cei din regiunea Mării Negre, acest concept poate părea ușor abstract, pentru că suntem binecuvântați cu soluri fertile, productivitate înaltă a agriculturii, pe când pentru foarte multe țări mai puțin fericite în acest sens, securitatea alimentară, în special stabilitatea în regiunea Mării Negre, este de o importanță greu de subestimat. Sărăcia cronică și lipsa de produse alimentare proprii, importul de grâne din Ucraina și din regiunea mai largă a Mării Negre este un termen care impactează viața și bunăstarea cetățenilor dintr-un număr foarte mare de state din întreaga lume. Pe noi, în Rep. Moldova ne onorează faptul că am putut ajuta atât țările care au nevoie de resurse alimentare, cât și venirea în sprijinul Ucrainei, prin oferirea acelor linii de solidaritate. Prin Rep. Moldova au fost tranzitate peste un milion de tone import/export din Ucraina atunci când portul Odessa era blocat. Rep. Moldova a investit și va investi în continuare în consolidarea infrastructurii sale rutiere, feroviare.”, a conchis Popșoi.

Ministrul de Externe Mihai Popșoi a spus că R. Moldova rămâne un stat vulnerabil la capitolul securitate, având în vedere investițiile insuficiente în ultimii treizeci de ani în domeniul apărării, dar că va investi în continuare în propria securitate, astfel încât să fie mai puțin vulnerabilă în fața războiului hibrid purtat de Federația Rusă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
32,18
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:2,06 m/s
Tue
27
Wed
30
Thu
30
Fri
31
Sat
32
Arhivă Radio Chișinău