Republica Moldova ÎMPĂRȚITĂ în două (Ziarul Național)

  • 09 Decembrie 2015 10:38
Republica Moldova ÎMPĂRȚITĂ în două (Ziarul Național)

Revista presei din 9 decembrie 2015

Cetățenii Republicii Moldova vor un președinte prorus și un premier proeuropean, titrează Adevărul, cu referire la ultimul sondaj publicat ieri. Respondenții sondajului îl vor președinte de țară pe liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, și sunt absolut împotrivă ca oligarhul Vladimir Plahotniuc să ocupe această funcție. Datele mai arată că cetățenii Republicii Moldova nu mai cred nici în Guvern, nici în partide politice, nici în justiție. 10% din respondenți o vor ca prim-ministru pe Maia Sandu, iar 8% - pe Iurie Leancă.

Majoritatea partidelor politice din Republica Moldova recunosc faptul că rezultatele sondajului Barometrul Opiniei Publice (BOP) sunt dezastruoase, iar societatea a fost dezamăgită de toți politicienii, mai scrie Adevărul.

Republica Moldova ÎMPĂRȚITĂ în două – titrează Ziarul Național cu referire la același sondaj. Numărul cetățenilor care își doresc aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și al celor care își doresc integrarea în Uniunea Vamală este aproape la egalitate, arată ultimul Barometru al Opiniei Publice. Ziarul Național precizează că, în aprilie 2015, numărul proeuropenilor era mai mic.

Evenimentul Zilei constată că ”a mai trecut o săptămână fără surprize încurajatoare de ordin politic. Toți din toate părțile s-au avântat în negocieri, numai că, până la urmă, nimeni cu nimeni nu a discutat la obiect… Aleșii noștri plutesc în lumea lor academică și, totodată, destul de financiară, dacă ne uităm la proporțiile deturnărilor de fonduri și de bănci. Totodată, autorul atenționează că societatea vrea urgent ori explicații cu plecări de rigoare (ca-n România), ori decizii salvatoare, aici și acum.

Timpul a calculat că pensia unui bătrân în zilele noastre îi ajunge doar pentru medicamente vitale, să-și cumpere crupe și să achite parțial serviciile comunale. Despre alimente sănătoase, proceduri de recuperare sau spitalizare nici nu poate fi vorba, în condițiile în care pensia multor pensionari moldoveni cu greu depășește suma de 1000 de lei. Aceasta este răsplata pe care o oferă statul celor care au muncit și au achitat impozite timp de minimum trei decenii. Persoanele, care n-au acumulat acest stagiu, în general, primesc o pensie de doar câteva sute de lei.

Timpul amintește că pe 9 decembrie 1993, un tribunal ilegitim de la Tiraspol din "autoproclamata republica moldoveneasca nistreana", a pronunțat sentința în procesul „grupul Ilașcu”. Astfel, Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte prin împușcare, iar ceilalți 5 membri la privațiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani. Ilie Ilașcu a fost eliberat după 9 ani de detenție, Alexandru Leșco, după expirarea termenului de 12 ani de detenție la care fusese condamnat, iar Andrei Ivanțoc și Tudor Petrov Popa au fost eliberați după 14 ani de detenție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău