Republica Moldova exportă tot mai multe fructe și legume
-
22 August 2016 13:41
Condițiile meteorologice favorabile din acest an au generat o dublare a volumului de produse vegetale pe care țara noastră le livrează pe piețele internaționale.
În pofida restricțiilor impuse deja de câțiva ani, Federația Rusă rămâne primul importator de produse vegetale moldovenești, cu circa 40% din total, urmată de Uniunea Europeană, alte țări din CSI și cele din Asia și Africa.
Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor din lista statelor UE, cei mai importanți importatori ai produselor vegetale moldovenești sunt România, Marea Britanie, Austria, Elveția și Franța, acolo unde au fost livrate prune, struguri, mere, cereale și o serie de culturi tehnice. De asemenea au fost exportate fructe și legume, dar și struguri în Federația Rusă, Belarus, Kazahstan, Azerbaidjan și Uzbekistan.
După cum a declarat în cadrul unei conferințe de presă șeful ANSA, Gheorghe Gaberi, în 7 luni ale acestui an au fost exportate peste 108 mii de tone de fructe, aproape dublu decât în aceeași perioadă a anului trecut. Circa 44 de mii de tone au plecat în Federația Rusă, iar restul – în UE, alte țări din CSI și Asia.
Cel mai mult, agricultorii moldoveni au exportat mere – 87 de mii de tone, struguri de masă – 11 500 de tone, caise – 6 944 de tone și piersici – 2 800 de tone. În același timp a crescut și volumul cerealelor exportate, cele mai mari piețe de desfacere fiind în prezent Marea Britanie, Indonezia, Malaezia și Vietnam.
Potrivit ANSA, 123 de firme moldovenești au în prezent dreptul de a exporta în Rusia, mere, pere și gutui, precum și caise, cireșe, vișine, piersici, prune și porumb, în baza unor liste prezentate de Rosselihoznadzor. Alți 248 de exportatori livrează alte produse de origine vegetală. Totodată, a menționat Gheorghe Gaberi, Agenția va insista ca pe viitor lista exportatorilor să fie alcătuită de Chișinău și doar confirmată de partea rusă.
”Acum Federația Rusă vine cu lista companiilor care pot exporta. Până atunci erau circa 240 de companii care puteau exporta tot tipul de produse vegetale. Ulterior li s-a pus interdicție la sâmburoase și mere. O parte din ele au dispărut. Altele au fost incluse suplimentar. Noi insistăm ca aceste liste să fie excluse. Dacă se va menține această procedură, vom insista ca listele să vină de la noi și să exporte toți cei care au capacități de procesare. Nu fiecare producător trebuie să fie și exportator, așa cum condiționează Federația Rusă. Practica internațională arată că trebuie să fie structuri care preiau marfa, o spala, o împachetează. Ele tot trebuie să aibă dreptul să exporte”, a declarat Gheorghe Gaberi.
Potrivit datelor ANSA, în prezent peste o mie de companii din Republica Moldova își exportă marfa în peste 70 de state. Doar de la începutul acestui an Agenția a eliberat certificate fitosanitare pentru export în mai mult de 50 de state.