De la revenirea la putere a lui Vladimir Putin, în „balconul țarului”, în 2012, Kremlinul și-a accelerat eforturile de a-și „reînvia” arsenalul de „măsuri active”, scrie în prefață Alina Polyakova. Care sunt „măsurile active”?
„Instrumente de război politic folosite cândva de Uniunea Sovietică, îndreptate spre influențarea evenimentelor internaționale prin manipulare mass-media, socială și politică. Într-adevăr, operațiile de influențare reprezintă însuși pulsul vital al doctrinei militare rusești”, notează Polyakova.
Sub mâna de fier a lui Vladimir Putin, Rusia a trecut la măsuri „non-lineare” de manipulare a informației, folosind metode din ce în ce mai sofisticate pentru a dezaxa stabilitatea din vecinătatea sa imediată. „Ucraina, Georgia, Moldova și state din Asia Centrală au fost îndelung expuse la tentativele Kremlinului de a se amesteca în alegeri, de a planta guverne pro-ruse, de a finanța partide și mișcări anti-occidentale și de a șantaja securitatea energetică prin «războaie ale gazului», plus răspândirea de minciuni prin mașinăriile media și intervențiile militare”, se mai arată în prefața Alinei Polyakova.