Republica Moldova conectată tot mai strâns la proiectele regionale de gaze

  • 05 Februarie 08:41
Republica Moldova conectată tot mai strâns la proiectele regionale de gaze

Decizia de a participa la edificarea Coridorului Vertical de Gaze prin semnarea, alături de Ucraina și Slovacia, a Memorandumului de înțelegere pentru valorificarea acestei inițiative, conectează Republica Moldova la proiectele strategice din Europa Centrală și de Sud-Est. Această idee se desprinde din interviul directorului executiv al companiei „Bulgartransgaz”, Vladimir Malinov, acordat publicației „24 часа” din Sofia.

Potrivit IPN, evocând evenimentul semnării Memorandumului inclusiv de Moldova în octombrie 2022, Malinov a relatat că au fost confirmate planurile de extindere a infrastructurii participanților pentru a permite dublarea capacităților de livrare a gazelor, inclusiv lichefiate. În special, „Bulgartransgaz” pledează pentru implementarea a două proiecte care vor crește capacitățile de transport din Grecia către Bulgaria și din Bulgaria către România. Partea bulgară consideră că aceste investiții strategice corespund criteriilor de sprijin din partea UE și a statelor membre, ceea ce ar contribui în continuare la implementarea lor în timp util și la eficiența economică a rutei.

„Până în prezent, „Bulgartransgaz” și compania energetică „Botaș” din Turcia au semnat un acord de interconectare a rețelelor de transport gaze din Bulgaria și Turcia prin punctul Strandja/Malkochlar. Este de o importanță cheie pentru diversificarea surselor de gaze naturale nu numai pentru Bulgaria, ci și pentru piețele regionale și europene de gaze naturale. Rețeaua de transport a gazelor din Turcia oferă acces la zăcămintele de gaze naturale din Azerbaidjan, Iran și piața globală de GNL prin terminalele de regazificare din Turcia”, spune Malinov.

Din aceste considerente, „Bulgartransgaz” participă cu investiții serioase în construcția interconexiunilor de conducte, dar și la extinderea depozitului subteran de gaze din Chiren. „Aș defini extinderea depozitului de gaze din Chiren ca fiind una dintre cele mai semnificative investiții energetice din regiune în acest moment. Creșterea livrărilor către Bulgaria și Europa de Sud-Est din surse alternative, inclusiv gaze naturale lichefiate, crește semnificativ nevoia de extindere a stocării de gaze. Lucrăm intens la proiect și ne așteptăm să fie finalizat până la sfârșitul acestui an”, spune directorul executiv al companiei „Bulgartransgaz”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău